CAREVIĆ: Privredni sud hitno da odblokira račun opštine Budva

Imajući u vidu da se račun opštine Budva tačno četiri mjeseca nalazi u blokadi, i da se za isto to vrijeme nije odlučilo po prigovoru koji je opština izjavlila protiv izricanja privremene mjere, smatram da su ispunjeni svi zakonski i drugi uslovi da se u hitnom roku odluči po prigovoru i ukine blokada računa, naveo je predsjednik Opštine Budva Budve Marko Bato Carević u javnom obraćanju predsjedniku Privrednog suda.

“Odmah nakon formalnog stupanja na dužnost predsjednika opštine smatram za shodno da se javno obratim predsjedniku suda Jovaniću kao i sudiji koja je zadužila predmet po prigovoru kako bi konačno postupili po zakonu i riješili predmetnu stvar što im je i krajnja obaveze. 

Blokada računa desila se dan pred održavanja sjednice na kojoj se raspravljalo o inicijativi za moju smjenu koju su pokrenuli odbornici DPS, Crnogorske, SD i bivši odbornik Džaković i smatram da taj trenutak nije slučajno izabran, o čemu svjedoči da je rješenje o blokadi par dana posle toga bilo izmijenjeno jer je u prvobitnom zaboravljen pib opštine”, navodi Carević.

Ne ulazeći u dublje razloge zbog čega je baš izabran ovaj tajming, kako navodi, smatram da iako je bilo političkih pritisaka da oni sada više ne postoje jer je konstituisanjem novog saziva Skupštine Crne Gore uspostavljena vlast čiji je zadatak izgradnja pravne države, nezavistan rad institucija i uspostavljanje vladavine prava. 

“Za deblokadu računa ispunjeni su svi zakonski uslovi, a posebno iz razloga jer na računu opštine sada ima oko pet miliona eura i opstina bi u tom slucaju bila likvidna. Dalje držanje opštine u blokadi, u trenutku kada se borimo sa negativnim ekonomskim efektima krize koju je izazvala pandemija korona virusa, značilo bi neodgovorno postupanje prema građanima Budve. Takođe, štetu trpe i zaposleni u lokalnoj administraciji, opštinskim preduzećima i javnim ustanovama kojima se duguju zarade”, navodi Carević. 

Dodaje da bi najveću štetu u slučaju dalje blokade bi imali najmlađi Budvani za koje opština treba da obezbijedi besplatne udžbenike i besplatan prevoz za đake i penzionere, zbog čega smatram da bi to predstavljalo neodgovoran i nehuman čin prema građanima Budve.  

“Naši sugrađani nisu dužni da trpe posledice negativnih i koruptivnih poslova koje je zaključima prethodna vlast. U konačnom, pitanje potraživanja koje ministarstvo finansija odnosno Vlada CG ima prema opštini će se raspravljati u skorije vrijeme odmah nakon formiranja nove Vlade zbog čega u ovom trenutku ne postoji niti jedan pravni niti bilo koji drugi razlog za blokadu računa. 

Zbog svega toga očekujem da u najskorijem roku, postupite odgovorno i zakonito tako što ćete konačno riješiti po prigovoru o uspostavljanju privremene mjere i istu ukinuti kako bi se račun deblokirao i kako bi opština Budva konačno profunkcionisala. Na to ste obavezni iz razloga što će nova zakonodavna i izvršna vlast na državnom nivou imati u potpunosti drugačiji pristup prema ovoj problematici pa samim tim prestaje potreba za privremenom blokadom. U krajnjem, sudski postupak je i dalje u toku i biće prilike da mi kao strane u postupku riješimo osnovanost potraživanja. 

Očekujem od nadležnih u Privrednom sudu da svjesni odgovornosti koja je pred njima,  donesu jedinu zakonitu moguću odluku a to je hitna i razuma deblokada računa opštine Budve”, zaključuje Carević. 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close