ORGANIZOVAO “PATRIOTSKI SKUP”, DOBIO DOZVOLU ZA MILIONSKU INVESTICIJU: Ćetković kupio 10.000 kvadrata na Bjelasici za gradnju hotela

Član Nevladine organizacije “Crnogorska politička misao” Andrija Ćetković, koji je tražio odobrenje za binu za održavanje “Patriotskog skupa” u Podgorici, osnivač je i jedini vlasnik firme “Cmiljača 1800 ski-resort”, koja planira izgradnju hotela i bungalova u istoimenom Ski-centru na Bjelasici.

Sa osnivačkim kapitalom od jednog eura, firma dvadesetsedmogodišnjeg Podgoričanina bi, od prodaje apartmana i bungalova, mogla da zaradi 14 miliona.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Ćetković na Cmiljači planira da gradi turistički rizort hotel, kapaciteta 174 apartmana, kategorije 4+ zvjezdica, kao i pet bungalova, ukupne površine više od 13.000 kvadrata. Rizort je planiran na teritoriji bjelopoljske opštine, na lokaciji koju infrastrukturno oprema država.

Andrija Ćetković, vlasnik firme koja u naselju Cmiljača gradi hotel i bungalove, u ime NVO “Crnogorska politička misao” nedavno je Glavnom gradu podnio zahtjev za postavljanje bine za “Patriotski skup”, koji je održan 6. septembra, na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Događaj je organizovan nakon parlamentarnih izbora, na kojima je 30. avgusta pobijedila opozicija.

Ćetković je bivši član Savjeta mladih DPS-a i jedan od administatora zvanične Viber grupe stranke Mila Đukanovića.

Ta grupa sa 16.770 članova, korišćena je kao jedan od kanala za poziv na “Patriotski skup”.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), koja je dominantno činila vlast u Crnoj Gori tokom proteklih 30 godina, saopštili su da oni nisu organizator skupa.

Ćetković je firmu “Cmiljača 1800 ski resort” doo Podgorica registrovao 30. decembra prošle godine, sa osnivačkim kapitalom koji iznosi jedan euro, pišu Vijesti.

Nije poznato kada je bjelopoljskom Sekretarijatu za uređenje prostora podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), jer taj dokument nije objavljen na vebsajtu Opštine, gdje lokalne vlasti inače objavljuju druge takve zahtjeve.

Na sajtu Opštine, međutim, objavljeno je rješenje o izdatoj saglasnosti.

Prema tom dokumentu, bjelopoljski Sekretarijat za uređenje prostora izdao je UTU 18. februara. Saglasnost je data na ime Andrije Ćetkovića, a ne na firmu “Cmiljača 1800 ski resort”, koja je investitor projekta.

Prema UTU, planirana je izgradnja hotela bruto-građevinske površine 12.925 metara kvadratnih i bungalova površine 500 kvadrata.

Objekti su planirani na urbanističkoj parceli UP4, koju čine djelovi katastarskih parcela 3883, 3884/1 i 4151/1 u katastarskoj opštini Majstorovina, u zahvatu Detaljne razrade lokaliteta “Cmiljača” – Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi.

Parcele 3883 i 3884/1 površine su 14.817, odnosno 6.604 kvadrata i upisane na fizička lica. Na parceli 4151/1 površine 20 miliona kvadrata, prema listu nepokretnosti, nalazi se šuma druge klase, a nosilac prava je država.

Početkom aprila, dva mjeseca pošto je Opština Bijelo Polje izdala Ćetkoviću saglasnost za UTU, te potom i 28. maja, kompanija “Cmiljača 1800 ski resort” upisana je kao vlasnik nekoliko parcela na Bjelasici, na lokaciji gdje je u planu izgradnja hotela i bungalova.

Na firmu Andrije Ćetkovića upisano je ukupno 10.229 metara kvadratnih zemljišta.

Prema podacima Uprave za nekretnine, na parcelama ne postoje tereti i ograničenja.

Iz firme “Cmiljača 1800 ski-resort” nisu odgovorili “Vijestima” od koga su i kojim sredstvima kupili više od 10 hiljada kvadrata zemlje.

Saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za planiranu investiciju, Opština je firmi Ćetkovića dala 2. septembra.

Kako navode Vijesti, prema podacima koji se u PPPN Bjelasica i Komovi navode u dijelu “ključne pretpostavke/standardni parametri razvoja predloženih smještajnih objekata”, navodi se da prosječna cijena kvadrata u hotelu iznosi 1.400 eura, dok metar kvadratni za bungalov košta 1.450 eura. Površina hotela koji Ćetković planira da gradi je 12.925 metara kvadratnih bruto, odnosno 9.700 neto (75 odsto bruto površine).

Prema tim podacima, “Cmiljača 1800 ski-resort” sa kapitalom od jednog eura, bi samo od prodaje apartmana u hotelu mogla da prihoduje 13,5 miliona eura.

Prema PPPN Bjelasica i Komovi, bazno naselje Cmiljača obezbjeđuje smještajne kapacitete za turiste u blizini liftova i staza ski područja Žarski i planirano je da služi “kao dodatni smještajni kapacitet tokom zimskih mjeseci i osnovni kapacitet ljetne turističke destinacije”. Sastoji se od zone četiri hotela i 22 bungalova, sa ukupno 1.995 ležajeva.

Premijer Duško Marković u oktobru prošle godine, dva mjeseca prije nego je Ćetković osnovao firmu, obišao je gradilište Ski-centra Cmiljača.

Projekti Ćetkovića 

Andrija Ćetković diplomirao je na Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, a prije dvije godine je sa kolegom kreirao nove logotipe fudbalskih liga u Crnoj Gori koje je izradio za FSCG.

Pored “Cmiljača 1800 ski-resort”, Ćetković je i vlasnik firme “Infinity marketing”, osnovane u julu prošle godine.

Andrija Cmiljanić je na konkursu Minitarstva kulture Creative Montenegro dobio sredstva za knjigu “Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru”.

Njegova agencija Infinity montenegro je nakon prvog talasa epidemije koronavirusa kreirala platformu Ljetujdoma, uz podršku Minitarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Ćetković je kao član Savjeta mladih Demokratske partije socijalista, tokom 2019. godine, učestvovao na seminaru “Progressive Leadership” u organizaciji “Friedrich Ebert Stiftung” koji se održao u Beogradu, Budvi i Zagrebu u periodu od juna do novembra, a informacija o tome je u novembru 2019. objavljena na zvaničnoj web stranici DPS-a.

VOP/Vijesti

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close