ZAŠTO RATUJU JERMENIJA I AZERBEJDŽAN: Nepriznata nezavisnost, sukobi traju decenijama, do sada preko 30.000 žrtava - Volim Podgoricu

ZAŠTO RATUJU JERMENIJA I AZERBEJDŽAN: Nepriznata nezavisnost, sukobi traju decenijama, do sada preko 30.000 žrtava

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana izbio je 1988. godine kao rezultat zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnost pokrajine Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu i ujedninjenju sa Jermenijom, u vrijeme raspada Sovjetskog saveza.

Rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine, nakon čega je Jermenija potpuno ili djelimično kontrolisala Nagorno-Karabah i sedam pridruženih teritorija.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončani sukobi u kojima je poginulo 30.000 ljudi.  Više od milion ljudi je raseljeno, Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabakh i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Ova regija je od 1994. godine pod kontrolom etničkih jermenskih snaga za koje Azerbejdžan kaže da uključuju i trupe iz Jermenije. Zahtjev Nagorno-Karabaha za nezavisnost nije do danas priznala nijedna država.

Višedecenijski pregovori uz posredništvo OSCE-a, Minsk grupe koja predstavlja Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države, nisu riješili spor dvije zemlje.

Od zvaničnog prekida vatre, natavljeni su sukobi na granici koji su odnosili žrtve i koji traju decenijama.

Kontakt linija dugačka oko 200 kilometara, razdvaja jermenske i azerbejdžanske snage, a prema mjerenju Međunarodne krizne grupe, iz 2015. godine na ovom prostoru zabilježena su 272 incidenta, oko 250 osoba je ranjeno i ubijeno u tom periodu.

Jermenija, povodom najnovijih sukoba, tvrdni da su sa azerbejdžanske strane stizale kontinuirane provokacije, na koje su reagovali, dok iz Azerbejdžana tvrde da je upravo jermenska vojska prekršila sporazum o prekidu vatre.

“Jermenska vojska oborila je dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu”, izjavila je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

Prema njenim riječima, nepriznata republika Nagorno Karabah je bila izložena vazdušnim i raketnim udarima sa azerbejdžanske strane, javile su RIA Novosti.

Stepanijan je dodala da je azerbejdžanska vojska pretrpjela gubitke u ljudstvu i tehnici, uključujući tri tenka.

1 komentar

  1. two. You should invite your viewers to write remarks and tips. Regardless if or not their comments and ideas are good or terrible it doesn’t make a difference as any comment is of appeal and should be taken care of as such.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com