BEČIĆ: Nijedan pojedinac neće biti iznad zakona - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Nijedan pojedinac neće biti iznad zakona

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas u nastupnu posjetu britansku ambasadorku u Crnoj Gori Nj.E. gospođu Karen Medoks, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Bečić je poželio  ambasadorki srdačnu dobrodošlicu u “najljepšu zemlju na Balkanu, zemlju miroljubivih i gostoprimivih ljudi uz nadu da će se osjećati prijatno i da će imati uspješan mandat”.

“Izrazio je zadovoljstvo što je susret sa predstavnicom Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje sa kojom crnogorski Parlament ima odličnu saradnju, jedan od njegovih prvih zvaničnih sastanaka. On je istakao da sveobuhvatna podrška Crnoj Gori, čak i u izazovnim vremenima uslijed pandemije koronavirusa, dokaz je da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zaboravilo svog starog saveznika”, navodi se u saopštenju.

Bečić je poručio da Sporazum koji su potpisali konstituenti nove vlasti jasno ukazuje da će se nastaviti sa jačanjem dosadašnjeg vanjskopolitičkog puta, afirmisanjem građanskog karaktera Crne Gore, da neće biti revanšizma, ali da će se poštovati vladavina prava.

“Nijedan pojedinac neće biti iznad zakona i time ćemo poslati poruku da smo zrelo demokratsko društvo, naglasio je predsjednik Skupštine”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, govoreći o prioritetima novog saziva Skupštine, Bečić je istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, čime će ovaj Parlament postati istinski i odgovoran partner Vladi.

“Naglasio da će nastojati da povrate dostojanstvo ovom domu, a netoleranciju koja je postojala prethodnih godina zamjeniti poštovanjem i otvorenim razgovorom, trudeći se da opozicija ima mjesto koje zaslužuje. Dodao da bez zajedničkog rada vlasti i opozicije ne može biti djelotvornih reformi i izgradnje uspješnog društva”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Bečić ocijenio da je potrebno je da svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu.

“Kazao je da će unaprjediti usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa evropskim, naročito u oblastima pravosuđa i izbornog zakonodavstva, kako izborni proces ne bi nikada više bili tačka sporenja”, navodi se u saopštenju.

Bečić je, kako dodaju, zahvalivši na dugogodišnjoj podršci Britanske ambasade institucionalnom jačanju Skupštine Crne Gore, naročito kroz saradnju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju, istakao uvjerenje da će Parlamentarna budžetska kancelarija ubrzo zaživjeti u punom kapacitetu i na taj način ojačati kontrolnu ulogu Parlamenta.

Medoks je čestitala  predsjedniku na izboru za ovako važnu funkciju jer se parlament u svakom uspješnom društvu smatra srcem demokratije.

“Smatramo da Skupština igra ključnu ulogu u djelotvornosti funkcionalne demokratije, a Vaš doprinos je od izuzetnog značaja. Raduje nas činjenica da dijelimo zajedničke ciljeve u oblastima saradnje u odbrani, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i produbljivanju parlamentarne saradnje. Britanska Vlada i Parlament, koji imaju puno eksperata iz raznih oblasti, voljni su da vam pomognu u ispunjavanju zacrtanih ciljeva, kazala je ambasadorka”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, saopšteno je, razmijenili mišljenja o značaju unaprjeđenja ekonomske saradnje za šta postoji dosta potencijala, a ambasadorka Medoks je naglasila da će voljnost predsjednika Bečića da se stvori bolji poslovni ambijent i ojača borba protiv korupcije i kriminala, poslužiti kao podsticaj za strane investitore da više ulažu u Crnu Goru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com