SAVKOVIĆ: Očekujemo da majkama vrate stečeno pravo

Od nove vlade očekujemo da majkama sa troje i više djece vrati naknade – pravo stečeno januara 2016. a ukinuto maja 2017, kazala je Pobjedi Željka Savković, članica Radničke partije i bivša poslanica u prethodnom sazivu parlamenta. Ona je bila među najupornijima u traženju da stara vlast vrati naknade, predvodila je proteste majki koje su tada dobijale veliku podršku opozicionih partija, koje sada treba da formiraju vladu.

Savković kaže da majke neće odustati od stečenog prava, ali da će novoj vladi dati prostora i vremena da vidi šta je zatekla i ima li novca u budžetu…

“Pošto je tek konstituisana Skupština, nijesu još izabrani potpredsjednici i ostala tijela, u najavi je formiranje vlade kandidata za mandatara Zdravka Krivokapića, a znamo u kakvom je stanju Crna Gora, djelovanjem bivše vlasti – daćemo prostora novoj vladi. Da vidi šta je sve zatekla odlaskom dosadašnje vlasti u opozicione klupe. Ako se utvrdi da su zatekli praznu državnu kasu, naravno da ćemo biti strpljive, kao što smo bile i dosad sa bivšom vlašću, koja bi, da je bilo sreće, majkama vratila naknade i ispoštovala Ustav Crne Gore. Nakon toga ćemo vidjeti šta planiraju sa majkama”, kaže Savković i podsjeća da su staru vlast bezuspješno čekale tri godine od 2017. do nedavno da im vrate pravo.

To što će sačekati da vide kako će nova vlast da se organizuje i šta će da rade, ne znači da će odustati, poručuje Savković.

“Majke neće odustati od stečenog prava. Vjerujemo u vraćanje naknada, s obzirom da su obećali, a potpisana je i inicijativa od strane predsjednika opozicionih partija kojom su se obavezali, kada preuzmu vlast, da će majkama vratiti stečeno pravo i zakon onakav kakav je bio. Mi, dakle, očekujemo od nove vlasti da vrati majkama stečeno pravo bez ikakvih kalkulacija, kategorizacije, za sve koje su to pravo ostvarile od prvog januara 2016. do ukidanja 12. maja 2017”, kazala je Savković našoj redakciji i dodala da su bili svjesni da je novca bilo, ali da nije išao pravim tokovima i da majke nijesu bile problem u finansiranju Crne Gore.

Ona kaže da duboko vjeruje da će nova vlast ispoštovati ranije tvrdnje da majkama to nije smjelo da bude oduzeto i kaže “držaćemo ih za riječ“.

“Bićemo strpljive, ali svako strpljenje ima tačku gdje se mora izaći sa istinom. Ako ne budu odgovorili nakon određenog vremena (vidjećemo šta, koliko i kako) i ne budu spremni da vrate majkama stečeno pravo izaći ćemo na ulice isto kao što smo izlazile za vrijeme bivše vlasti. Moraju biti svjesni da pravda ne može biti zadovoljena dok majkama ne bude vraćeno stečeno prarvo”, kategorična je Savković koja dodaje da nije u pitanju hir.

Jednostavno, svaka vlast i prošla i sadašnja i buduća mora da zna da usvojeni zakon mora da se poštuje, tvrdi ona.

Bez odgovora iz DF-a, od Bečića, Krivokapića…

Pobjeda je pitala i aktere nove vlasti da li će majkama sa troje i više djece vratiti naknade za koje su se zdušno zalagali dok su bili opozicija, ali odgovor nijesu dobili.

Iz DF-a, Ure bez odgovora su ostala pitanja Pobjede da li će se zalagati za vraćanje zakona o naknadama za majke sa troje i više djece, da li će biti njegovih izmjena i da li bi takav zakon bio teret za budžet, kao što je prethodna vlast tvrdila. Odgovor nijesuuspjeli da dobiju ni od predsjednika Skupštine Alekse Bečića, Zdravka Krivokapića jer nijesu odgovarali na Redakciji poznate brojeve telefona i SMS poruke.

Kako će se stvari odvijati i da li će biti jedinstvenog stava oko ovog pitanja, ostaje da se vidi. Do sada se na zakon o majkama javno osvrnuo samo lider koalicije „Mir je naša nacija“ i novoizabrani predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je 9. septembra tekuće godine, prilikom predstavljanja principa buduće vlasti, na pres konferenciji na kojoj je bio sa Krivokapićem i liderom „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da „sve što su bili diskriminatorski elementi, pa i majke koje su bile diskriminisane, treba rješavati“.

“Mislim pogotovo na majke koje su ostavile posao i ostale na ulici jer su imale obećanje da će to biti doživotno. Onaj ko je platio ceh, da majke ostanu na ulici i izgube svoje parče hljeba, jeste neko ko je platio neodgovornost na izborima. Sagledaćemo sve i dati jasnu projekciju šta je moguće, u kom trenutku i roku”, kazao je tada Bečić.

loading...
Tagovi

Slične Objave

4 komentara

  1. Stekla je ona veliku nadoknadu, ne bojim se za nju. Toliko pametne, vaspitane, školovane omladine bez posla, a kad vidim ko prima hiljade eura, bukvalni ni za šta!

  2. A sta smo mi NEMAJKE,imam 33 god od svoje 18 radim imam 3 djece. Svo troje sa nepune godinu sam ostavljala po vrtica, na cuvanje da bi radila ta 300 e i ja nema prava jer nemam dana na birou rada, a ona sto je sedjela kuci bila uz djecu sivila se njihovom razvoju i na biro bila ona ima prava, a ja sam po vasem NEMAJKA. Svaka majka je majka… Dajte djeci djeciji i svi zadovoljni a ne majko koje rade – koje ne rade…

  3. A sta smo mi NEMAJKE,imam 33 god od svoje 18 radim imam 3 djece. Svo troje sa nepune godinu sam ostavljala po vrtica, na cuvanje da bi radila ta 300 e i ja nema prava jer nemam dana na birou rada, a ona sto je sedjela kuci bila uz djecu sivila se njihovom razvoju i na biro bila ona ima prava, a ja sam po vasem NEMAJKA. Svaka majka je majka… Dajte djeci djeciji i svi zadovoljni a ne majko koje rade – koje ne rade…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close