VUKOVIĆ: Opština da pomogne ugostiteljima i zaposlenima u ugostiteljstvu - Volim Podgoricu

VUKOVIĆ: Opština da pomogne ugostiteljima i zaposlenima u ugostiteljstvu

Postalo je, nažalost, očigledno da je NKT, sa izgubljenim kredibilitetom i kapacitetom, postao faktor pogoršanja epidemiološke situacije, saopštio je potpredsjednik Demokrata Nikšić Nemanja Vuković.

“To ne treba nikoga da čudi ako imamo u vidu da je šef tog tijela na kraju farse sa svoje Facebook stranice pozivao građane na neprijavljeni skup koji je brojnošću znatno nadilazio dozvoljeni broj okupljenih građana. Takođe, Simovićev prvi partijski saradnik u Nikšiću, Rajo Đurić, nekažnjivo je organizovao proslave, suprotno mjerama NKT, usred epidemije, a što smo dokazali i dokumentovali. Međutim, nadležni organi nijesu reagovali ni u ovim, kao ni u brojnim drugim slučajevima kada su režimski favoriti kršili propise, a sad ceh na naplatu stiže lokalnom stanovništvu, medicinskim radnicima i lokalnoj privredi, a naročito malim ugostiteljima koji od tog posla preživljavaju”, kazao je Vuković.

On je poručio da borba koju vode zdravstveni radnici, kako doktori tako i ostalo medicinsko i stručno osoblje, zavrjeđuje maksimalno poštovanje.

“Situacija nije idealna, štaviše, veoma je dramatična, a to najbolje znaju oni za koje nije bilo kreveta u bolnici, oni koji su satima čekali pregled, i, nažalost, oni koji su izgubili bitku sa korona virusom. Svemu tome uzrok je masovno obolijevanje i sve veća opterećenost zdravstvenog sistema, u koji se nije ni ulagalo ni investiralo onako kako je trebalo. Kao ozbiljni i odgovorni ljudi, moramo shvatiti ozbiljnost situacije i ne smijemo nasjedati na razne spinove koji se šire društvenim mrežama i pojedinim neozbiljnim medijima. Covid 19 postoji. I radi se o veoma opasnoj infekciji koja ostavlja trajne posledice”, istakao je Vuković.

Međutim, kako je naglasio, neophodno je, uz težnju ka očuvanju zdravlja građana voditi računa i o njihovom materijalnom statusu, u prvom redu, na ugostitelje i radnike zaposlene u ugostiteljskom sektoru.

“Koliko su NKT i odlazeća vlast neodgovorna tijela i bez strateške vizije, govori i činjenica da za sve ovo vrijeme nijesu organizovali analize, obuke, programe pomoći i slično, o tome kako da se precizno i detaljno uredi rad ugostiteljskih objekata u uslovima korona virusa, na bazi svestranih mjera epidemioliške zaštite, a bez njihovog zatvaranja”, kazao je Vukovič.

On smatra da uvođenje restriktivnijih mjera i strožijih kontrola, umjesto potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, takođe bi imalo efekat.

“Ali, ako se već odlučilo za potpuno zatvaranje, onda smatramo da je ugostiteljima neophodna finansijska podrška, prije svega od strane lokalne samouprave. Naročito jer Opština Nikšić, primjenom mjera ekstremne štednje, taloži enormna novčana sredstva na bankovnim računima, u vidu depozita po viđenju, a od čega nema ni kamatu”, naveo je Vuković.

Predlaže da Opština Nikšić, od novčanih sredstva deponovanih kod privatnih banaka, koja, kako je je ocijenio, služe samo političkom marketingu i obrtu favorita režima, uputi pomoć ugostiteljima i radnicima zaposlenim u ugostiteljstvu u vidu prosječnih mjesečnih neto zarada, te da oslobodi taksi i dažbina sve nikšićke ugostitelje za naredni tromjesečni period.

“Na taj način, otvoriće se prostor da nakon isteka mjera ugostitelji, makar dijelom, nadoknade nastale gubitke, dok će se isplatom zarada obezbijediti zaposlenima u ugostiteljskom sektoru da dostojanstveno prođu kroz krizni period”, ocijenio je Vuković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com