Demokrate Kolašin: Đukić novi kormilar rasipničke koalicije DPS-GB-SD - Volim Podgoricu

Demokrate Kolašin: Đukić novi kormilar rasipničke koalicije DPS-GB-SD

Trodnevno zasijedanje kolašinskog lokalnog parlamenta do kraja je ogolilo način funkcionisanja rasipničke vladajuće DPS-GB-SD većine kojim sada gospodari i njome kormilari Milan Đukić (GB), saopšteno je iz kluba odbornika Demokrata Kolašin.

Oni su saopštili da su odbornici  pred sobom imali nesvakidašnje sItuacije.

Kako navode  prvo su  sada imali situaciju da glasaju o planu i programu skupštine koji je, kako tvrde, trebalo usvojiti u poslednjem kvartalu 2019.godine.

“Osim nezakonitih i nelogičnih sadržaja u programu pred sobom imali smo organizaciju dana opštine 28. avgusta, koji je uveliko prošao, dakle glasalo se između ostalog o organizaciji proteklih događaja. Na taj način Đukić je  postao jedini čovjek na svijetu koji može vraćati vrijeme unazad. Njegov rad su kritikovali i rijetko kad savjesni odbornici većine koja ga podržava, bili i uzdržani prilikom glasanja njegovog u najmanju ruku smiješnog programa o radu skupštine”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da  je na dnevnom redu bio plan i program uređenja prostora koji je trebalo usvojiti 30 dana od dana usvajanja budžeta, dakle u januaru mjesecu, a koji je usvojen  u septembru odnosno godinu dana kasnije od početka njegove izrade.

“Usvajanje programa na kraju trećeg kvartala predstavlja grubo kršenje zakona jer su ogromna sredstva iz kapitalnog budžeta trošena bez saglasnosti lokalnog parlamenta”, navode u  Demokratama.

Oni su podsjetili da do rekonstrukcije ulice Vojvode Mine u centru grada, koja je trebala da bude završena još 2019. godine nije došlo.

“Izvršna vlast je priznala da je prevarila građane za rekonstrukciju ulice Vojvode Mine u centru grada koja je trebala biti završena 2019. godine te da će možda biti završena tek 2021. godine. Znači za ,,samo“ dvije i po godine su obmanuli građane”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali  i da se lokalna uprava u Kolašinu  “služi novim pravnim institutima“ u vidu usmenih saglasnosti i ovlašćenja”.

“Imali smo priliku da vidimo kako sekretarka sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj potpisuje rešenja nepostojećeg sekretarijata pritom se pozivajući na nevažeći zakon, kao i potpunu zbrku da li je ovaj sekretarijat dao saglasnosti na plan i program DOO „Vodovod i kanalizacija“ i DOO „Komunalno“ što je po zakonu bio dužan učiniti, te smo imali priliku da u ova tri dana saznamo i da se lokalna uprava „služi novim pravnim institutima“ u vidu usmenih saglasnosti i ovlašćenja”, navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da su od predsjednika SO Milana Đukića “mogli čuti da potpredsjednici Opštine postupaju po usmenim ovlašćenjima uprkos činjenici da ni nakon dvije godine od stupanja na ovu funkciju nemaju jasno definisane nadležnosti”.

“Ponovno uvećanje plata funkcionerima i povećanje boravišne takse, je samo dio neodgovornosti prema budžetu opštine Kolašin, jer je sad i više nego jasno da su funkcioneri štedjeli ne da bi olakšali građanima već da bi lakše kupili skupocjene autombile od preko 50000 eura”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, činjenica da su za zadnjih godinu i po dana potrošili više od 100 000 eura  za ugovore o djelu koristeći ih za partijska zapošljavanja je kriminalno postupanje aktuelne većine, ali i, kako kažu,  alarm za nadležne inspekcije budući da je riječ o ugovorima koji se mogu zaključivati samo za izuzetne poslove koji nijesu u domeni djelatnosti lokalne uprave.

“Samo su za isplate tih ugovora mogli kupitii besplatni udzbenici i pribor za sve kolašinske učenike u naredne dvije godine”, poručili su iz Demokrata.

Oni tvrde da su na sajtu Opštine već  objavljenje nove sistematizacije pojedinih službi i organa “pripremajući novi talas političkog zapošljavanja, loveći u mutnom dok još mogu, pa s toga upozoravamo odlazeću Vladu Crne Gore da se ne igra sa dodatnim saglasnostima na nova radna mjesta jer je opština Kolašin u reprogramu i nikako se ne smiju vršiti zloupotrebe kada su nova i nepotrebna zapošljavanja u pitanju”.

“Milosav Bulatović koji obavlja funkciju predsjednika opštine se tradicionalno nije puno uključivao u rad lokalnog parlamenta, kao da nije na čelu izvršne vlasti, treći dan se nije ni pojavio mada možda i nije čudno ako znamo da je Milan Đukić sada glavni predvodnik DPS-GB-SD koalicije. Veći DPS-ovac od svakog člana DPS-a”, zaključeno je u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com