KORONA TEST U CG OD SADA RADE I PRIVATNE KLINIKE: Cijene testiranja 80 eura, za ELISA testove od 17 do 25 eura

Državljani Crne Gore koji imaju simptome koronavirusa ili se ne osjećaju dobro, testiranje na koronavirus mogu da izvrše besplatno u lokalnim kovid ambulantama ili domovima zdravlja, a od nedavno testiranje je moguće i u dvije privatne zdravstvene ustanove, u Podgorici i Baru.

Kako su za VOP kazali iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, u javnim zdravstvenim ustanovama ove vrste usluga za pacijente se ne naplaćaju od građana jer padaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Testiranje na koronavirus za crnogorske građane je besplatno i za one koji imaju potrebu putovanja u inostranstvo, odnosno u države koje zahtijevaju negativan test prilikom prelaska granice.

Prije samog testiranja na postojanje novog koronavirusa, potrebno je nazvati kol centar Instituta za javno zdravlje na broj 1616 gdje se dobija upustvo o daljim koracima. Građani koji žele da se testiraju zbog putovanja u druge države dobijaju mejl adresu osobe kojoj proslijeđuju podatke o kojoj se državi radi, koji su razlozi putovanja i koje je planirano trajanje putovanja.

Kada se izvrši test na postojanje novog koronavirusa u lokalnoj kovid ambulanti ili domu zdravlja, uzorci se šalju na testiranje. Na rezultate PCR testa i testa na antitijela na koronavirus se čeka od tri do sedam dana.

Iz Ministarstva zdravlja za  Portal “Volim Podgoricu” – VOP kažu da je rješenje o ispunjenosti uslova u pogledu prostora, opreme i kadra za rad mikrobiološke i biohemijske laboratorije, njihova nadležnost.

“Testove na koronavirus iz nasofariengalnog brisa na apartu PCR, po PCR metodi, radi Institut za javno zdravlje Crne Gore , kao i privatne zdravstvene ustanove Poliklinika MojLab u Podgorici i Dnevna bolnica Zejnilović u Baru”, objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja za naš portal.

Testovi na prisustvo koronavirusa u privatnim zdravstvenim ustanovama koštaju oko 80 eura.

Iz Ministarstva zdravlja dodaju i da ELISA testove na antitjela rade biohemijske laboratorije, koje imaju ELISA aparat, u opštim bolnicama, KCCG,  IJZCG, i privatnim biohemijskim laboratorijama.

Privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori koje nude mogućnost testiranja na antitijela na koje se čeka 24 sata, testiranje rade po cijeni od 17 do 25 eura.

Iz  Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) za VOP kažu da su oni u skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima nadležni da vrše registraciju medicinskih sredstava koja mogu biti u prometu na teritoriji Crne Gore, kao i za odobravanje uvoza medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar kada se radi o hitnoj medicinskoj potrebi zbog zaštite javnog zdravlja.

“Do sada je CALIMS odobrila za stavljanje u promet više testova za određivanje infekcije COVID-19 (SARS-CoV-2) od nekoliko proizvođača. Napominjemo da je u skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima, preduslov za registraciju i za uvoz bilo kojeg medicinskog sredstva, pa time i seroloških testova na novi korona virus, postojanje odgovarajuće potvrde da to medicinsko sredstvo ispunjava uslove za prometovanje u EU”, naglašavaju iz Agencije.

A.Kovačević 

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close