52 000 đaka se vratilo u klupe, svi mnogo spremniji za trenutnu situaciju u odnosu na mart

U Crnoj Gori danas se u školske klupe vratilo preko 52 000 učenika, a to su đaci od prvog do šestog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. Dodatno, 41 000 đaka je na modelu kombinovane nastave: učenje uz #UčiDoma sadržaje i stalne konsultacije i ispitivanja iz svih predmeta u školi, a to su đaci sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole i drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje,objavilo je Ministarstvo prosvjete.

 Napominelu s i da je danas 7630 prvaka u školskim klupama.  Prvi školski dan protekao je u redu,kako se navodi, uz poštovanje smjernica Instituta za javno zdravlje.

“Bez obzira na to što dio učenika nastavu prati u školama, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji se od danas emituje na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole; Uči doma 2 (MNE sport 2) i to 6. 7. 8. 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uči doma 3 (MNE sport 3) i to 2. 3. 4. razred srednje škole. Programska šema se zajedno sa detaljnim rasporedom časova objavljuje svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me gdje će biti pregledno i detaljno data, ali i na sajtu Ministarstva www.mps.gov.me; sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva. Snimljeni materijal dostupan je i na You Tube kanalu Uci Doma.”, podsjetili su.

SKOMP

Iz tog resora napominju, da će se prema modelu koji je predviđen za početak školske godine sve provjere znanja svih đaka, izrade testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovati isključivo u školi, uz poštovanje mjera.

Svi đaci srednjih stručnih škola bilo kog razreda će praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera. Dodatno, posebno će biti planiran rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama, za koje je pripremljen instrument za procjenu razvojnog statusa i poslat školama. Ovo zapravo znači da neće biti niti jednog đaka koji nema, veći ili manji, direktan kontakt sa školom, a istovremeno se poštuju sve mjere Instituta.

Nakon prvog školskog dana i prijema prvaka, direktorica OŠ „Pavle Rovinski“, Dijana Laković, rekla je da je priprema za školsku godinu tekla cijelo ljeto, a ove godine pripremali su se sa posebnom pažnjom:

„Pripreme su bile zahtjevne, ali možemo biti zadovoljni kako je danas protekao dan i možemo reći da smo se dobro pripremili“.

Ona je dodala da su u poređenju sa situacijom iz marta mjeseca, svi mnogo spremniji za trenutnu situaciju, budući da dio učenika pohađa kombinovanu nastavu.

„Ljeto smo iskoristili da poboljšamo digitalne vještine nastavnika koji su prošli obuke, tako da smo mnogo spremniji za ovakav početak školske godine“.

Osim škole „Pavle Rovinski“, i druge škole, ali i vrtići spremno su dočekali đake i mališane, a kako bi se ispoštovale sve smjernice IJZ i boravak djece u ustanovama obrazovanja učinio bezbjednim, preko Uprave za imovinu nabavljena su dezinfekciona i druga sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile same škole i vrtići, koji su takođe počeli sa radom danas.

Podsjeća se da je u skladu sa razvojem epidemiološke situacije, a u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje, uspostavljeni model za početak školske godine podložan promjenama.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close