RISTIĆ-BAŠOVIĆ: Onkološki pacijenti dobro prebrodili epidemiju - Volim Podgoricu

RISTIĆ-BAŠOVIĆ: Onkološki pacijenti dobro prebrodili epidemiju

Načelnica Centra za radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Gordana Ristić Bašović kazala je da Institut za onkologiju nije prestajao sa redovnim terapijama i programom rada tokom pandemije korona virusa, te da su na dnevnom nivou zbrinjavali između 130 do 160 pacijenata.

Govoreći o tome je li među onkološkim pacijentima bilo koronavirusa, ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazala da je bilo sporadičnih slučajeva.

“Mi imamo obavezu testiranja svih pacijenata prije početka onkološke terapije, tako da u tim slučajevima jeste bilo otkrivanja pozitivnih na ovaj virus. Većina naših pacijenata je bilo asimptomatično, što je dobro, ili sa blagim simptomima. Mislim da su onkološki pacijenti, što organizovanošću, što svojom sviješću, dobro preprodili ovaj dio tokom epidemije”, istakla je Ristić Bašović.

Organizacija rada u vrijeme koronakrize dala je rezultat, jer kako je kazala, veliki broj pacijenata je zaštićen.

“Mi na klinici nijesmo imali izbijanje, odnosno pojavu pozitivnih slučajeva”, rekla je Ristić Bašović.

Kad je riječ o Ružičastom oktobru – mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, Ristić Bašović kaže da je u posljednjih nekoliko godina, kroz edukativne programe, kod sve većeg broja žena prisutna svijest o značaju samopregleda i periodičnih pregleda, odnosno prevencije.

“Imamo još uvijek određeni procenat žena kod kojih preovladava straha. Ne neinformisanost, nego strah sa suočavanjem šta će se otkriti, ako se otkrije šta će biti, kako se liječiti. Ali imamo i pasivnost, u smislu da se neće to meni desiti, neću da prizivam zlo i zatvaramo oči prema realnosti”, istakla je Ristić Bašović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com