“Pozivanje na obračun u Skupštini još jedna bahatost Plantaža” - Volim Podgoricu

“Pozivanje na obračun u Skupštini još jedna bahatost Plantaža”

Pozivanje na obračun u Skupštini još je jedna u nizu bahatosti uprave Plantaža, a pored niza netačnih tvrdnji, posebno je važno istaći da rasprava u Skupštini nije mjesto da uprava Plantaža organizuje svoju predstavu i osporava nalaze Državne revizorske institucije (DRI) uz saveznike iz Instituta sertifikovanih računovođa, preispituje preporuke i ulazi u rasprave sa državnim revizorima”, smatraju u nevadinoj organizaciji Institut Alternativa (IA).

Navode da je izvještaj DRI za skupštinsku raspravu polazna tačka. Kada dođe do saslušanja na skupštinskom Odboru, direktorica Plantaža treba da za poslanike pripremi izvještaj o tome šta je urađeno da se preporuke sprovedu i problemi otklone, a poslanici da traže odgovore na pitanja o nesprovedenim preporukama, ispitaju predstavnike Vlade o nadzoru nad Plantažama i pozabave se pojedinačnim i sistemskim problemima.

Posebno je, kažu u IA, problematično pozivanje na Institut sertifikovanih računovođa da provjerava izvještaj DRI i daje upravi “super vještačenje” izvještaja.

“Ponavlja se scenario iz revizije Regionalnog vodovoda, gdje je takođe Institut pozivan da provjerava nalaze DRI i brani stav uprave”, dodaje se u saopštenju.

U IA smatraju da je ta izjava Odbora direktora Plantaža i angažovanje Instituta priprema scene da skupštinsko saslušanje bude okršaj dva suprotstavljena stava, u maniru Petra Ivanovića i njegove, ničim izazvane, sjednice o Regionalnom vodovodu i DRI na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje 2018. godine.

“Novi skupštinski saziv ne smije sebi da dozvoli takve predstave i mora temeljno da pristupi svakom saslušanju povodom negativnog mišljenja, gdje će se unaprijed tražiti sve informacije od subjekta revizije i rasrpava precizno foksirati na probleme i njihovo rješavanje – ne na odbranu i stajanje na nečiju stranu”, smatraju u IA.

Oni primjećuju da jedino javna preduzeća na taj način osporavaju nalaze i preporuke DRI.

“Pamtimo da je nekadašnji direktor Montenegro Erlajnsa, Zoran Đurišić prijetio tužbom zbog revizorskog izvještaja DRI. Epopeja između Regionalnog vodovoda i DRI traje već godinama, opet uz čudnu ulogu Instituta sertifikovanih računovođa. Sada i Plantaže ulaze u ovaj neslavan krug”, zaključuje se u saopštenju IA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com