RAKOČEVIĆ: BROJ testiranih ukazuje na NEPOŠTOVANJE mjera - Volim Podgoricu

RAKOČEVIĆ: BROJ testiranih ukazuje na NEPOŠTOVANJE mjera

U Institutu za javno zdravlje dnevno se uzme više od tri stotine uzoraka na kovid 19. Porast broja testiranih, prema riječima doktorke Božidarke Rakočević, ukazuje da građani ne poštuju mjere. Zato apeluje na građane da ukoliko imaju simptome ne dolaze u kontakt s drugim osobama već da se odmah jave u kovid ambulantu.

Ispred Instituta za javno zdravlje svakodnevno se mogu vidjeti kolone automobila i građana koji čekaju testiranje na kovid19. U samo jednoj smjeni u Institutu uzme se više od 150, a nekad i do dvije stotine uzoraka. No, prije testiranja, građani prolaze sljedeću proceduru.

“Ukoliko građanin dobije simptome, neophodno je da se javi u nadležnu Kovid ambulantu, gdje će ga ljekar pregledati i na osnovu kliničke slike, odnosno pregleda i laboratorijskih nalaza i kliničkog nalaza, procijeniće da li treba da se radi testiranje, a nakon toga se, po procjeni, radi testiranje u Institutu za javno zdravlje”, kaže za TVCG prof. dr Božidarka Rakočević, specijalistkinja epidemiologije.

Epidemiološkinja Rakočević kaže da se povećao broj građana koji dolaze na testiranje, čemu svjedoče i svakodnevni podaci o novooboljelima – u posljednje vrijeme taj broj ne ide ispod dvije stotine. To je, kako ističe, pokazatelj da građani ne poštuju mjere.

“Apelujemo na građane koji razvijaju simptome da nipošto ne idu na posao, da nipošto ne šalju djecu ni u škole ni u vrtiće. Jako je bitno da, ako dobijemo simptome, da se javimo u nadležnu Kovid ambulantu i da ljekar nas pregleda i vidi naše zdravstveno stanje”, ističe Rakočević.

Podsjeća da je period godine kad počinje sezonski grip i upozorava na moguće pogoršanje situacije.

“Ide nam jako nezgodan period, ide nam vrijeme respiratornih infekcija, koje su uobičajene za jesenji i zimski period, ide period gripa, tako da će biti jako kompilikovana epidemiološka situacija, ako budemo imali situaciju da osoba oboli i od Kovida i od influence odnosno gripa. To može dati jako teđku kliničku sliku i na žalost može biti i nepovoljnih ishoda”, navodi epidemiološkinja.

Da ne bi bilo dodatnih komplikacija, u Institutu jos jednom apeluju na poštovanje mjera – nošenje maske, držanje distance i pranje ruku.

(Rtcg)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com