KORONA UGASILA 15.000 RADNIH MJESTA U CG: Polovina nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici - Volim Podgoricu

KORONA UGASILA 15.000 RADNIH MJESTA U CG: Polovina nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici

U Crnoj Gori je u periodu od marta do avgusta broj zaposlenih smanjen za 15.097 lica, a u odnosu na osmi mjesec prošle godine broj građana koji imaju posao je manji za čak 38.301, pokazali su najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat).

Ekonomske posljedice epidemije korona virusa sve su teže, a svakodnevno raste i broj nezaposlenih.

Kako su za Portal Volim Podgoricu VOP rekli iz Zavoda za zapošljavanje, najugroženiji su upravo nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici, koji čine gotovo polovinu onih koji su ostali bez posla.

“Najveće smanjenje tražnje u odnosu na isti period 2019. godine, zabilježen je kod nekvalifikovanih i polukvalifikovanih lica – 48,9%, zatim kod lica sa srednjom školom – 28,3%, dok je tražnja za licima sa završenom višom i visokom školom bila na približno istom nivou kao i u 2019, odnosno 1,1% manja”, precizraju iz ZZZCG.

Prema njihovim podacima u Crnoj Gori je tokom septembra nezaposlenost porasla za 0,7 odsto i na kraju prošlog mjeseca broj nezaposlenih bilo je 43.383.

No, da li je, ipak, u ovakvim uslovima moguće pronaći posao i kakav?

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore za VOP kažu da su najviše traženi radnici sa završenom srednjom školom –  7.834 ili 44,2% od ukupnog broja oglašenih radnih mjesta u 2020. godini, zatim nekvalifikovani i polukvalifikovani – 5.538 (31,2%) i lica sa završenom višom i visokom školom – 4353 (24,6%).

Zanimanja koja su u 2020. godini najtraženija su konobar – 661, građevinski manipulant – 407, sobarica – 312, diplomirani pravnik – 303, diplomirani ekonomista -281, ističu iz Zavoda.

“S obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom shodno kojoj je poslovanje jako velikog broja kompanija u Crnoj Gori već nekoliko mjeseci otežano, očekivano je da ponuda poslova nešto manja”, kaže za VOP Aleksandra Fuštić iz jedne od vodećih platformi za pronalazak posla u Crnoj Gori, Preko veze.me.

Ona kaže za naš portal da se na njihovom sajtu ovom trenutku može pronaći skoro 100 konkursa koji su otvoreni za prijave zainteresovanih kandidata.

Fuštićeva objašnjava da aktuelna ponuda poslova zavisi od perioda godine, te da su u proteklim mjesecima najtraženiji bili ugostiteljski radnici.

“U periodu od septembra do marta povećava se procenat oglasa koji se odnose na oblast menadžmenta, ekonomije, prodaje i slično. Nezavisno od trenutne situacije ovaj trend se i dalje održava i u ovom trenutku na sajtu nešto je veći broj oglasa koji se odnose na oblasti administracije, finansija, marketinga, menadžmenta i slično”, objašnjava ona.

ZZZCG je od početka godine evidentirao 9,06 hiljada novozaposlenih lica.

Aleksandra Kovačević

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com