MJEŠTANI BLOKIRALI PUT KA SKRBUŠI: Radovi na gradnji MHE prekinuti na mjesec dana (VIDEO) - Volim Podgoricu

MJEŠTANI BLOKIRALI PUT KA SKRBUŠI: Radovi na gradnji MHE prekinuti na mjesec dana (VIDEO)

Mještani Rečina koji su se danas okupili kako bi spriječili dalju gradnju mini hidroelektrane Skrbuša, dogovorili su sa koncesionarom “Hydro logistics” obustavljanje svih radova na period od mjesec dana.

Mještani, vlasnici imanja i aktivisti blokirali su jutros put prema mašinskom postrojenju mini hidroelektrane Skrbuša kako bi spriječili da do gradilišta stignu predstavnici koncesionara i izvođača radova mHE.

Vlasnici imanja i aktivisti blokirali su put prema mašinskom postrojenju Mhe Skrbuša i poručili da neće dozvoliti da do gradilišta stignu predstavnici koncesionara “Hydro logistics” i izvođača radova mHE.

Na dijelu puta na kojem dio vlasnika imanja i aktivisti brane predstavnicima koncesionara da prođu, stigla je jutro i policija.

“Ovdje smo zbog prava na zdravu zivornu sredinu, vodu… Mi kao građani, kao nosioci suveriniteta branimo ovdje ono što ja naša najveća svetinja. Mi kao građani branimo Ustav i zakon”, kazao je u ime okupljenih aktivista Denis Mekić policiji.

Na Skrbuši je bio zakazan skup vlasnika imanja u Rečinama koji se ne protive gradnji mHE. Planirano je da sa njima budu i predstavnici koncesionara.

Nevladina organizacija Euromost pozvala je investitore koji, kako su istakli, napadaju rijeke na sjeveru, da se odmah povuku sa sjevera i ne izazivaju sukobe, jer će im, kako dodaju, na svaku prvokaciju biti odgovoreno.

“Očigledno današnji pokušaji okupljanja investitora u Račinama sa svojim plaćenicima, je pokušaj izazivanja incidenata koji mogu izazvati nesagledive posljedice i po živote ljudi. Zato pozivamo nadležne institucije, da obezbijede sve skupove građana i ekoloških aktivista u Račinama kod Kolašina, gdje građani i ekološki aktivisti brane ovu rijeku od uništavanja, shodno Ustavu Crne Gore”, kazali su iz NVO Euromost.

Oni su pozvali i sve investitore koji, kako kažu, napadaju rijeke na sjeveru, da se odmah povuku sa svih rijeka na sjeveru Crne Gore i ne izazivaju sukobe.

“Takođe im šaljemo jasnu poruku da više ni jednu rijeku neće moći dobiti na sjeveru i da se polako povuku sa sjevera i povuku svoju mehanizaciju. Poručujemo i sadašnjoj i budućoj Vladi Crne Gore, nemojte potcjenjivati nas na sjeveru, sjever će braniti svoje rijeke, šume, svoje mlade, svoje građane”, poručuju iz NVO Euromost.

Radovi na mHE „Skrbuša“, zvanično su počeli u julu ove godine,a mještani tvrde da su intenzivirani odmah nakon 30. avgusta. Rok za završetak radova mHE je januar 2020. godine. Dužina cjevovoda, od vodozahvata do mašinskog postrojenja, zvanično, trebalo bi da bude 2,3 km.

Elektranu gradi firma Hidro lodžistiks, čiji je vlasnik Slaven Burzanović. On je ovlašćeni zastupnik u frimama BB solar i BB hidro, čiji su suvlasnici Blažo Đukanović i Ivan Burzanović. Firma BB hidro ima koncesije za dvije mHE u Kolašinu – Slatina i Bistrica.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com