Amerikanci odbili Putinov predlog - Volim Podgoricu

Amerikanci odbili Putinov predlog

Prijedlog predsjednika Rusije Vladimira Putina o produžavanju Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na godinu dana bez preduslova, ali bez zamrzavanja određenog broja nuklearnih bojevih glava, nije opcija za rješavanje tog pitanja, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert O'Brajan.

„Današnji odgovor predsjednika Putina o produženju Sporazuma START 3 bez zamrzavanja nuklearnih bojevih glava nije opcija“, napisao je O'Brajan na Tviteru.

Prema njegovim riječima, SAD su predlagale da se Sporazum produži na godinu dana u zamjenu za to da obje strane u tom periodu zamrznu nuklearne arsenale.

 

„To bi bilo korisno za obje strane i mislili smo da su Rusi bili spremni da prihvate taj prijedlog, kada sam se sastao sa mojim kolegom u Ženevi“, dodao je O’ Brajan.

 

On je izrazio nadu da će Rusija preispitati svoj stav prije nego što „uslijedi skupa trka u naoružanju“.

​Ranije danas Putin je predložio da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi. Prema njegovim riječima, postoji prijetnja da svijet ostane bez sporazuma START-3, što bi bilo izuzetno žalosno, budući da bez tog dokumenta ne postoji ni jedan drugi instrument koji bi održavao stratešku stabilnost.

(Sputnjik)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com