OSUĐEN ZBOG UPADA U PATRIJARŠIJU I UZIMANJA TALACA: Naoružan tražio od blagajnika da mu preda 200.000 eura - Volim Podgoricu

OSUĐEN ZBOG UPADA U PATRIJARŠIJU I UZIMANJA TALACA: Naoružan tražio od blagajnika da mu preda 200.000 eura

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu od 11 meseci zatvora Branka Lučića jer je prošle godine u julu, držeći pištolj u ruci, protivpravno lišio slobode blagajnika i knjigovođu u Patrijaršiji SPC u Beogradu, tražeći od njih 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu od 18. maja kojom je Lučić je zbog krivičnog djela protivpravno lišavanje slobode u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci i mjera bezbjednosti oduzimanja pištolja i sedam metaka.

Lučić je bio optužen za iznudu, ali je po mišljenju Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno izmijenio pravnu kvalifikaciju krivičnog djela.

On je osuđen jer je 3. jula 2019. godine u prostorijama zgrade Srpske patrijaršije protivpravno ograničio slobodu kretanja knjigovođe M. J. i blagajnika R. M.

Najpre je R. M. rekao da ga je njemu poslao episkop da mu se obrati za pomoć jer su četiri episkopa i 70 visokih oficira u vojsci i policiji organizovali da se sačuvaju Kosovo i Crna Gora i svetinje.

– Vi meni morate da date 200.000 evra da im odnesem novac – rekao je Lučić.

R. M. je upitao o kom episkopu se radi napominjući da u gotovini ne drže toliki novac, ali mu je Lučić odgovorio da novac spremi ili da pozovu policiju da ga izvede.

Nakon što je R. M. uzeo torbu i krenuo da izlazi iz kancelarije, Lučić je iz torbice koju je nosio preko ramena izvadio pištolj sa sedam metaka, koje je neovlašćeno nosio, stao ispred vrata kancelarije sa unutrašnje strane, ne dozvolivši oštećenima da izađu, pri čemu je pištolj sve vrijeme držao u ruci.

Ubrzo su druge osobe koje su bile u Partijaršiji pozvale policiju koja ga je uhapsila.

Apelacioni sud, kao i prethodno Viši sud, zaključio je da je Lučićeva odbrana bila potpuno ubjedljiva i da se radi o zaista pravom i iskrenom vjerniku, koji stoga ima specifičan i u naše vrijeme rijedak sistem vrednosti, kome smetaju pojave korupcije u Srbiji i čije su pobude i kritičnog dana, a i prije toga dok je svoje vrijeme posjećivao Hram Svetog Save, bile čiste i sasvim nematerijalne.

Lučić je, prema stavu sudova, dokazao da je pokušao da ukaže na za njega nepodnošljivo postupanje sa dobrotvornim prilozima za srpski narod u enklavama Kosova i Metohije.

– Usled svega toga u zgradi Srpske patrijaršije 3. jula 2019. godine njegova namjera nije bila da pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, što je potpuno suprotno njegovoj ličnosti, niti da takvu korist pribavi bilo kome drugom – smatraju sudovi.

U presudi se podsjeća da su ošteći i svjedoci potpuno saglasni da je Lučić tražio novac u iznosu od 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru kako bi isti tamo i odnio, da nisu osjetili bilo kakvu prijetnju, opasnost ili strah već da su se osjećali neprijatno.

Potvrdili su da ni jednog trenutka pištolj nije bio uperen u njih, niti im je tim pištoljem prijetio.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com