SZO objavio spisak neefikasnih ljekova u borbi protiv kovida

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da ljekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid.

Studija o ljekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi ljekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od kovida, prenosi Beta.

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija “Gilead Sciences”, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti kovid.

Taj lijek prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prođu dodatne stručne provjere.

Nasumično ispitivanje ovih ljekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata. Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih ljekova.

Kompanija “Gilead” izrazila je zabrinutost, jer “podaci nisu detaljno analizirani”, pa tvrdi da se zbog toga “ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira”, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ranije ovog mjeseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije “Gilead” pokazali da je liječenje ovim lijekom smanjilo vrijeme oporavka pacijenata oboljelih od kovida za pet dana u poređenju sa pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 pacijenata.

“Podaci SZO izgledaju nedoslijedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira”, rekao je “Gilead” za agenciju Rojters.

Korišćenje remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i ljekove (FDA) u SAD i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close