Borba protiv narkomanije da bude u vrhu prioriteta nove vlasti - Volim Podgoricu

Borba protiv narkomanije da bude u vrhu prioriteta nove vlasti

Borba protiv narkomanije treba da bude u vrhu prioriteta nove vlasti u Crnoj Gori, poručio je predsjednik Građanskog pokreta Nova ljevica, Saša Mijović.

Mijović je ocijenio da je prethodna vlast problem narkomanije stavljala u drugi plan, te da nije postojalo političke volje za suočavanje sa tim problemom, “čime su pokazivali bezosjećajnost i nebrigu, ne samo za zdravlje mladih, nego uništenje čitavih porodica pa i društva u cjelini”.

“Neophodno promijeniti kadar koji ništa ne radi a prima plate na račun građana za posao koji ne obavlja, formirati profesionalne, operativne i funkcionalne timove od iskusnih i priznatih stručnjaka i profesionalaca iz ove oblasti. Sastavljenih zajedno od predstavnika institucija i civilnog sektora koji će se adekvatno, svojim iskustvom i znanjem uspješno suočiti i nositi sa ovim problemom, kako bi pokušali spasiti crnogorsku mladost”, saopštio je Mijović.

Dodaje da istraživanja ukazuju na to da sve više mladih koristi narkotike.

“Ovo je uz socijalni i ekonomski jedan od najvećih problema u Crnoj Gori. Podaci iz istraživanja Instituta za javno zdravlje iz 2017. govore da je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 odsto ikada koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u godini koja je prethodila. Takođe i dosadašnja istraživanja EMCDDA, koja se sprovode svake četiri godine, ukazuju na porast broja mladih koji zloupotrebljavaju marihuanu u Crnoj Gori, i to 50 odsto iz jednog u drugo istraživanje. Trend rasta korišćenja kokaina i marihuane je svakim danom sve veći. Ulice su preplavljene drogom koja je svakim danom sve jeftinija i dostupnija. Ovo su više nego alarmantni podaci koji pozivaju na akciju i adekvatan odgovor”, navodi Mijović.

Naglašava da su i posljedice konzumiranja droge, kako je trend rasta zloupotrebe u konstantnom porastu, za korisnike sve katastrofalnije.

“Broj smrti koje su posledica korišćenja droga i nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema (apscesi kod zavisnika heroina i buprenorfina) je sve veći”, navodi Mijović, te dodaje:

“Problemi nastali nebrigom prethodne vlasti su brojni. Ne funkcioniše, niti je ikada od svog osnivanja 2008. godine funkcionisalo Odjeljenje za kreiranje politika za sprječavanje zloupotrebe droga pri Ministarstvu zdravlja, nekad Nacionalna kancelarija za droge ili Odjeljenje za droge, čiji je očigledno najveći domet u borbi protiv droga bilo mijenjanje naziva i smanjivanje svojih nadležnosti. Ne funkcioniše ni Komisija za droge Ministarstva zdravlja Crne Gore, Državni savjet za droge, nema koordinacije, komunikacije, sistemskog odgovora na problem narkomanije.”

Navodi da su žene i dalje diskriminisane, jer “ni u Kotoru, Dobroti, ni u Podgorici, KCCG ne postoji ni jedan krevet za smještaj i detoksikaciju zavisnica od droga”.

“U Centru na Kakarickoj gori se još uvijek plaća tretman, vode je vojna lica, osobe bez iskustva i znanja, politički zapošljeni. Problemi sa buprenorfinskom terapijom, nedostatak standardizovanih programa prevencije, nefunkcionisanje najvećeg broja opštinskih kancelarija za prevenciju, raznih poznatih i nepoznatih tijela za prevenciju i borbu protiv droga koje postoje samo na papiru i u budžetu…” zaključio je Mijović.

Građanski pokret Nova ljevica je na nedavno održanim izborima bio dio koalicije “Mir je naša nacija”, koja je osvojila deset mandata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com