VOJSKA STIGLA NA SINJAJEVINU, MJEŠTANI NA STRAŽI: Mogu jedino mrtve odavde da nas odnesu (VIDEO) - Volim Podgoricu

VOJSKA STIGLA NA SINJAJEVINU, MJEŠTANI NA STRAŽI: Mogu jedino mrtve odavde da nas odnesu (VIDEO)

Oko 150 mještana, stočara, nevladinih aktivista danas na Sinjajevini čekaju vojsku Crne Gore koja je zakazala početak vojne vježbe, odlučni da ne dozvole da, kako kažu, unište ovu planinu.

Reporteri VOP portala sa lica mjesta javljaju da su vojni kamioni krenuli ka Sinjajevini, a mještane nadlijeće i vojni helikopter.

Okupljeni na lokaciji Margita se druže uz zvuke gusala i tradicionalne igre.

Kako su okupljeni rekli za naš portal oni su odlučni da i životima brane planinu koja je, kako kažu, njima dala život.

Foto VOP

“Ja sam ovdje sa svoje šestoro djece, sve nas je Sinjajevina othranila, i svi ćemo za nju poginuti. To je najmanje što možemo da učinimo za Sinjajevinu. Prvo nas neka gađaju pa onda nju. Mogu jedino mrtvu da me odavde iznesu”, kazala je za Volim Podgoricu planinka Mileva Gara Jovanovič.

Okupljenje je obišla i policijska patrola.

Branioci već pet dana kampuju na Sinjajevini, na temperaturama ispod nule, odlučni da ne dozvole održavanje vojne vježbe.

Podršku mještanima pružio je i mandatar nove vlade, Zdravko Krivokapić, njih je prije par dana posjetio i predsjednik URE Dritan Abazović, koji su najavili da će odmah po preuzimanju izvršne vlasti staviti van snage odluku o pretvaranju Sinjajevine u voni poligon.

Delegacija SNP-a predvođena Dragislavom Šćekićem danas je na licu mjesta podržala zaštitnike Sinjajevne.

Ministar odbrane Predrag Boškovič odbio je apele da vojnu vježbu odloži, rekavši da nema opasnosti po ekosistem planine, kao i da su vježbe neophodne radi spremnosti VCG.

V. Mitrović

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com