Dermatolog otkriva kako botoks i hijaluron utiču na kožu kada je napolju hladno - Volim Podgoricu

Dermatolog otkriva kako botoks i hijaluron utiču na kožu kada je napolju hladno

Jesen je već u punom jeku, pada temperatura, ali i nivo vlažnosti, pa i naša koža gubi vlagu usljed suvog vazduha oko nas. Osim redovne preporuke da unosimo dovoljno tečnosti, dr Jovana Pelemiš, specijalizant dermatovenerologe savjetuje kako da dodatno hidriramo kožu. Najbolje je, kako kaže, birati preparate koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, ali i kroz dodatne metode kao što su mezoterapija, hemijski pilinzi, biorevitalizacija.
U doba korone jedan od izgovora za nenošenje rukavica (čak i maski) jeste taj da im dugotrajno nošenje maski izaziva pojavu akni na licu, a rukavice isušuju ruke – šta je po vama najbolje rješenje za njegu i da li možemo kroz adekvatnu njegu to da regulišemo?
Najsigurnije je da obavezno nosite zaštitne maske, i da ih redovno mijenjate ili ukoliko su pamučne da redovno perete ali sa sredstvima bez parfema i bez omekšivača, upravo zbog zdravstvenih i higijenskih razloga. Potrebno je dobro spovoditi higijenu, pa tako za ruke koristiti preparate sa blagim čistačima u sastavu, hidrirati više puta tokom dana, a za njegu lica takođe redovna higijena, nježnim čistačima i mlakom vodom. Nanositi hidratantnu kremu, koja će i hidrirati kožu ali u isto vrijeme i napraviti barijeru između kože i maske. Takođe poželjno je i smanjiti upotrebu šminke, jer jaka šminka može da izazove začepljenje pora i nemogućnost disanja kože, piše Blic.
Koliko spoljni faktori a koliko unutrašnji utiču na kvalitet kože? Pomaže li botoks ili hijaluron ili je to samo mit?
I spoljašnji i unutrašnji faktori itekako utiču na kvalitet kože. Spoljašnji faktori kao što su UV zračenje, zagađenje, pušenje, promjena godišnjih doba, putovanja, nedovoljno sna, svakodnevni stres, loša ishrana, upotreba solarijuma…svi imaju udjela u narušavanju kvaliteta kože. Što se tiče unutrašnjih faktora oni uključuju genetiku, hormonske promjene i specijalna stanja kao što je diabetes mellitus. Sva navedeni faktori mogu da dovedu do osjetljivosti kože, hiperpigmentacija, akni i mnogih drugih promjena. Svakako najbitnije je znati – što ste zdraviji iznutra, zdraviji ste i spolja.
Botox, hijaluronski fileri, hemijski pilinzi, mezoterapije, adekvatna i redovna kućna njega svakako mogu da doprinesu boljem, jedrijem i ljepšem tenu i kvalitetu kože lica, ali ne treba zaboraviti ni ostatak tj.kožu tijela koju takođe treba redovno njegovati.
Šta se dešava s kožom pušača konkretno i kako oni mogu da poboljšaju kvalitet kože – ako ipak ne prestanu da puše?
Kožu pušača primijetim već na prvom pregledu, obično na prvi pogled pušači izgledaju starije u odnosu na to koliko imaju godina, zatim izraženije su im bore na licu, koža je sivkasto prebojena, bez sjaja, dehidrirana, gruba.
Ono što svim pacijentima savjetujem jeste da prestanu da puše, jer ne samo da su oni ugroženi nego su ugroženi i ljudi koji provode vrijeme sa njima, tzv.pasivni pušači.
Ukoliko nisu spremni na takav, krupan korak u njihovim životima, predlažem da pređu na alternativne varijante, one kod kojih duvan ne sagorijeva, već se zagrijeva i pri tom procesu se ne stvara duvanski dim, niti katran, koji su najveći krivci za narušeni kvalitet kože.
Svakako, želim da napomenem da to predstavlja prelazno rješenje do potpunog odvikavanja od konzumiranja duvana.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com