KRIVOLOV NA SKADARSKOM JEZERU: Protiv jedne osobe podnijeta krivična prijava - Volim Podgoricu

KRIVOLOV NA SKADARSKOM JEZERU: Protiv jedne osobe podnijeta krivična prijava

Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su podnijele krivičnu jedne osobe zbog sumnje da je izvršio krivično djelo, nezakonit ribolov.

“Na društvenoj mreži Facebook “Podržimo domaće – Podržimo male proizvođače u Crnoj Gori”, objavljene su fotografije svježe ulovljene sitne i krupne jegulje iz Skadarskog jezera, koja se otvoreno nudi na tržištu, a u vrijeme trajanja ribolovnog zabrana na jegulju. Naime Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra, i upravo u ovom periodu je neophodno pooštriti kontrolu krivolova”, navodi se u saopštenju Green Home i CZIP.

Dodaju da je u oblasti krivolova dostignuta je visoka crna tačka kriminaliteta, te da je hitno potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe.

“Podsjećamo nadzorne organe da su dužni da posebno obrate pažnju kako na nadzor i kotrolu, ne samo na terenu, već i na komercijalnim grupama socijalnih mreža, kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala. Takođe, apelujemo na građane da se prema prirodnom bogatstvu koje imam ponašaju odgovorno, da pošuju zakone i propise koji se tiču lovnog zabrana”.

Green Home i CZIP poručuju da ukoliko se ovakvi slučajevi hitno ne procesuiraju, da je ponavljanje ovakvih krivičnih djela neminovno, što će dovesti do značanog smanjenja populacije ove vrste u Skadarskom jezeru, i povlačenju odgovornosti kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Jegulja je značajna vrsta, ne samo sa aspekta biologije, već je i ekonomski važna. Sa druge strane, veoma je ugrožena i nalazi se na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta, nalazi se na Anex-u III Barcelonske konvencije, zbog čega je strogo propisana Direktiva o jegulji, a i postoje preporuke od strane Europske unije, za njenim stalnim monitoringom. Ovo se posebno odnosi na migratorni period kada jegulja kreće ka Sargaskom moru radi mrijesta”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com