DVA UKRAJINCA SPASENA U VODAMA KOD ULCINJA: Bili u malom čamcu, pronašli ih iscrpljene - Volim Podgoricu

DVA UKRAJINCA SPASENA U VODAMA KOD ULCINJA: Bili u malom čamcu, pronašli ih iscrpljene

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u saradnji sa pripadnicima Sektora granične pomorske policije (SGP), pronašli su danas u međunarodnim vodama južno od Ulcinja i spasili dva ukrajinska državljanina koji su se na malom gumenjaku našli u veoma opasnoj situaciji.

Pomorsko operativni centar UPSUL je jutros oko devet časova primio informaciju od strane SGP – Regionalni centar Jug iz Bara, da se na 13 nautičkih milja južno od uvale Valdanos nalaze, u malom gumenom čamcu, dva ukrajinska državljanina, kojim je potrebna hitna evakuacija.

“Operateri na POC, Krgović i Nikočević su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema, i angažovali dva brza plovila SAR-1 sa posadom Koković i Karađuzović i SAR-5 (Asović i Begović). Naša plovila koja su formilara liniju pretrage morskog prostora, zajedno sa čamcem SGP Bar, i uputili se van teritorijalnog mora Crne Gore, u međunarodne vode. Poslije sat vremena pretrage, čamac SAR-5, je prema instrukcijama dobijenih od strane SGP Bar, uočio mali gumeni čamac dužine tri metra sa dvije osobe na njemu,” ispričao je večeras “Vijestima” načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Oštećeni gumenjak
Oštećeni gumenjakfoto: UPSUL

Prema njegovim riječima, ukrajinski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode u mali gumenjak, a sa kojim su se borili cijelo vrijeme.

“Nakon ukrcaja na čamac SAR-1, pružena im je prva medicinska pomoć i odmah potom su se sva plovila koja su učestvovala u akciji, uputila ka luci Bar. Ovdje su spašeni ukrajinski državljani predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malim plovilom, van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim i ugrozili svoje živote,” istakao je Lukšić, dodajući da je kompletna ova akcija traganja i spašavanja na moru trajala svega nepuna tri sata, pri čemu su spasiocima na ruku išle povoljne vremenske prilike i dobra vidljivost.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com