SVAKI PETI GRAĐANIN NA IVICI SIROMAŠTVA: Svjetska banka procjenila, najdublja recesia u Crnoj Gori sa ekonomskim padom od 12,4 odsto - Volim Podgoricu

SVAKI PETI GRAĐANIN NA IVICI SIROMAŠTVA: Svjetska banka procjenila, najdublja recesia u Crnoj Gori sa ekonomskim padom od 12,4 odsto

Ekonomski pad od 12,4 odsto svrstaće Crnu Goru na prvo mjesto u regionu Zapadnog Balkana. To je prognoza Svjetske banke utemeljena na drastičnom smanjenju prometa u turizmu.

Na osnovu te procjene saopštili su da će porasti i broj siromašnih, pa će 20,4 odsto građana biti na apsolutnoj granici. To znači da će, prema njihovoj metodologiji, građanin imati na raspolaganju pet i po dolara za dnevnu potrošnju.

U izvještaju se navodi da će i javni dug biti oko 90 odsto BDP-a, najveći do sada, pa to zahtjeva, kako je ocjenjeno, čvrsto upravljanje u narednom periodu.

– Ako bi se epidemija stavila pod kontrolu do ljeta naredne godine, može se očekivati rast ekonomije, ali je najvažnije da Crna Gora ostane na reformskom putu i da čvrsto zadrži trend smanjenja duga, da održi makroekonomsku stabilnost i omogući snažan i održiv oporavak – stoji u izvještaju Svetske banke.

Pandemija virusa korona ostavila je snažan pečat na tržište rada, pa je prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori ostalo bez posla 9.500 ljudi. Druge su procjene da ih je 15.000. Svjetska banka saopštila je podatke za region da je do juna ugašeno 139.000 radnih mjesta. Procjenili su i da je dodatnih 300.000 ljudi postalo siromašno u Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, kao i da se zbog korone i u narednom periodu očekuje pritisak na tržište rada.

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, ocjenjuje za naš list da značajan pad BDP-a ukazuje šta se dešava kada se ekonomija oslanja na turizam i usluge.

– Kovid kriza ne popušta i to će svakako ostaviti negativan uticaj na poreske prihode i dalji pad ekonomije. Za nas to znači da će ekonomija kao što je naša – potrošačka dodatno smanjiti prihode, a biće neophodno uvećanje socijalnih davanja – prokomentarisao je Kostić.

Javni dug na kraju juna bio je 3,66 milijardi evra. Dug opština je oko 80 miliona. Procjene su u tom periodu bile da će pad turističkih prihoda biti 40 odsto. Sadašnje prognoze su da će biti duplo veći. Urađen je rebalans, ali očigledno su, smatra Aleksandar Damjanović, doskorašnji poslanik, bile loše.

– Mislim da nismo daleko još od jednog rebalansa, već u novembru. Pogrešna je bila i prognoza o padu

BDP-a od šest procjenata. Sada imamo projekciju Svjetska banke od 12,4 odsto. To je najdublja recesija, mnogo veća od one koju smo imali 2008. godine – obrazložio je Damjanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com