BOŠKOVIĆ: Slovenija je jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore - Volim Podgoricu

BOŠKOVIĆ: Slovenija je jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ambasadorom Slovenije, Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane te zemlje u Crnoj Gori, kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom. Ministar je na sastanku istakao da je Slovenija jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske.

Bošković je ukazao na kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje koja može poslužiti kao odličan primjer uzajamne podrške i snažnog povjerenja.

“Zato je ministar istakao potrebu daljeg snaženja regionalne odbrambene saradnje kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković je naglasio i da efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva unapređivanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila nacionalne interese.

Ministar je posebnu zahvalnost uputio Ministarstvu odbrane Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), dodajući da je taj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji.

Presker je saopštio da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika.

“Tokom razgovora kazao je kako očekuje da će Slovenija i Crna Gora u predstojećem periodu nastaviti da razvijaju odbrambenu bilateralnu saradnju, u čemu vidi dvostruke benefite u vidu jačanja nacionalnih odbrambenih sistema i doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog istaknutih težnji obje strane da saradnju u oblasti odbrane dodatno razvijaju i potvrdili spremnost za učešće u svim aktivnostima, kako bilateralnog, tako i multilateralnog karaktera.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com