PROTEST UGOSTITELJA U NIKŠIĆU: Tražimo smanjenje ili ukidanje taksi i nameta - Volim Podgoricu

PROTEST UGOSTITELJA U NIKŠIĆU: Tražimo smanjenje ili ukidanje taksi i nameta

Nikšićki ugostitelji još jednom su se našli ispred zgrade Opštine Nikšić, ovoga puta tražeći smanjenje taksi i nameta kako bi uspjeli da premoste krizni period. Novoizabrani v.d predsjednik Opštine Nikšić, Dragan Perović kazao je da o njihovim zahtjevima upoznat preko štampe, te da iste pozdravlja i smatra opravdanim.

Vlasnik Propaganda bara Ratko Janjić kazao je da nakon šest mjeseci ugostitelji nijesu dobili nikakvu pomoć od Opštine, piše portal Onogošt.me.

„Ono što možemo direktno tražiti od opštine, a to su stvari koje se tiču dvije partnerske strane, ugostiteljske privrede i opštine Nikšić, jeste smanjenje tih taksi i tih nameta koje smo plaćali redovno prethodnih godina. Sada smo ograničeni radnim vremenom, kapacitetom svih ugostiteljskih objekata, tražimo tako proporcionalno da nam se izađe u susret, da nam se svi ti nameti ukinu ili nam se smanje. Pozivamo opštinu i državu da pomognu noćnim klubovima i svadbenim salonima, jer i u tom dijelu ugostiteljstva imamo totalni ključ u bravu”, kazao je Janjić.

Ugostitelji su nezadovoljni jer nijesu primljeni na razgovor kod nadležnih u opštini Nikšić, iako su zahtjev za sastanak poslali prije deset dana.

“Nijesmo dobili nikakav odgovor da imamo sastanak sa nekim ko će sve to da predloži na toj sjednici. Nažalost na sajtu opštine smo vidjeli da se obavještavaju sve organizacije koje žele učestvovati na sjednici da je rok za prijavljivanje deset dana prije, s tim što je to opština uradila pet dana prije sjednice”, dodao je Janjić.

Janjić je još iskazao nezadovoljstvo što nikšićki ugostitelji, kako navodi, plaćaju najskuplji zakup za terasu u Crnoj Gori, koji je do prije nekoliko iznosio 17 eura po kvadratu, da bi kasnije bio smanjen na 14 eura.

„Nijesmo toliko velika turistička i atrakcija da smo odmah na pjeni od mora, ali zašto neko ne razmisli da li je ono što je donio prethodnih godina bilo ispravno i da li je to nešto što podstiče ulaanje u grad i razvoj dobre atmosfere za poslovanje u Nikšiću. Plaćamo članarinu Turističkoj organizaciji Nikšić, prošle godine se ta odluka mijenjala, ne znamo u kom načinu da je platimo. Ono što smo dobili od TO, mi te danas ljude nijesmo vidjeli da podrže one od kojih se oni finansiraju. Svaka čast da oni rade na promociji kulturnih i prirodnih ljepota Nikšića, ali mi očekujemo da oni koje mi plaćamo da urade nešto i za nas“, apelovao je Janjić.

Vlasnik noćnog kluba u gradu pod Trebjesom Predrag Nikolić tvrdi da su noćni klubovi i svadbeni saloni najviše pretrpjeli, te poziva da se pritekne u pomoć sa konkretnim mjerama.

On je istakao da sada nije došlo do otpuštanja radnika, ali ako se ovako nastavi neisplativo je držati objekte.

„Od marta plaćamo zakupnine, doprinose radnicima, sve to ide, ali pomoći nema, sem subvencija. Zahtjevamo da pošalju pomoć u vidu subvencija za zakupnine, da nam omoguće preko banaka neke kredite da bi mi opstali, inače ako se nastavi ovako svi objekti toga tipa moraju biti zatvoreni“, poručio je Nikolić.

Perović: O zahtjevu ugostitelja odlučivaće prilikom kreiranja budžeta

Upitan da prokomentariše današnji protest nikšićkih ugostitelja, Perović je kazao da je o njihovim zahtjevima upoznat preko štampe i da će iste razmotriti kad kad budu pravili budžet za 2021. godinu.

„Svi njihovi zahtjevi, koliko sam upoznat iz štampe odnose se na 2021. godinu. Ja očekujem da će budući predsjednik Opštine i čitavo rukovodstvo Opštine ozbiljno razmotriti te zahtjeve i ozbiljno postupiti u zavisnosti od finansijskih mogućnosti lokalne uprave. Pozdravljam opravdane zahtjeve ugostitelja, ne samo grada Nikšića nego i čitave Crne Gore, jer ovo je teško vrijeme. Kovid je napravio dosta problema svim privrednicima. Očekujemo da ćemo pomoći i u narednoj godini“, istakao je Perović.

Navodi da su na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta produžili set mjera, pa se oni koji se nijesu prijavili na vrijeme mogu to učini do 31. decembra.

On je kazao da će ugostitelje primiti na razgovor nakon što dobije potvrdu današnjeg izbora v.d. predsjednika Opštine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com