Tim Vojske Crne Gore u operaciji Evropske unije: Štitiće brod u Somaliji koji doprema humanitarnu pomoć - Volim Podgoricu

Tim Vojske Crne Gore u operaciji Evropske unije: Štitiće brod u Somaliji koji doprema humanitarnu pomoć

Pripadnici IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda – AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment), njih 12, upućeno je u pomorsku operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

“Pripadnici IV AVPD kontingenta prošli su kroz višemjesečni proces obuke i priprema na brodovima Mornarice Vojske Crne Gore. Pripreme su u prethodnim mjesecima bile dodatno usložnjene usljed primjene epidemioloških mjera protiv COVID-19. Na kraju procesa, pripadnici tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadatka. Njima se prije odlaska u operaciju zahvalio komandant Mornarice, kapetan fregate Goran Đurković i poželio uspjeh tokom izvršenja tog veoma kompleksnog zadatka. Komandir AVPD tima, poručnik fregate Lazar Knežić, zahvalio je u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci”, dodaje se u saopštenju.

AVPD timovi su samostalne jedinice koje se angažuju u okviru pomorske operacije Evropske unije EU NAVFOR ATALANTA. Doprinos operaciji sa AVPD timovima, pored Crne Gore, daju Srbija, Hrvatska i Litvanija. Osnovna namjena AVPD timova je zaštita trgovačkog broda sa kojim se doprema humanitarna pomoć Svjetskog programa hrane (World Food Programa – WFP) narodu Somalije. Zadatak tima je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački.

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji EU NAVFOR ATALANTA od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije. Prvi crnogorski AVPD tim upućen je 2017. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com