ČELNICI DF-a i SNP-a PRIHVATILI PONUDU MANDATARA. Evo koje resore će pokrivati njihovi kadrovi

Čelnici Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, kao i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, odgovorili su mandataru Zdravku Krivokapiću na poziv da mu dostave predlog kadrova za sastav nove vlade. Oni u prihvatili njegovu ponudu, u kojoj je jedno mjesto manje u odnosu na, kako navode, raniju ponudu.

“Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procjenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sledeće:

I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije”, navodi se u njihovom zajedničkom odgovoru mandataru. .

Podsjećaju da načelni dogovor podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za sledeće resore: potpredsjednik za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete.

Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

“Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, navodi se u zajedničkom obraćanju Krivokapiću.

“I ovim činom vraćanja ministarstva koje imnam je ponuđeno, što je, priznaćete, rijetkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima. Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba. Ne bi željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom”, navode lideri DF i SNP.

O konačnosti ove odluke, kako su dodali, kao i imenima kandidata, izjasniće se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura.

“Kao što Vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade”, zaključuje se u obraćanju mandataru koje potpisuju predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić,predsjednik Pokreta za promjena Nebojša Medojević, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević i redsjednik Socijaističke narodne partije, Vladimir Joković.

V.M.

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close