SZO UPOZORAVA: Od korone u Evropi preminulo 40% više ljudi nego prošle nedjelje

Dnevni broj umrlih od covida-19 u Evropi za 40% je veći nego prošle nedjelje, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Portparolka WHO-a, doktorica Margaret Harris, rekla je za BBC da je najveći broj novih slučajeva zaraze zabilježen u Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Rusiji.

U Rusiji u jednom danu umrlo 320 osoba

U zadnja 24 sata u Rusiji od komplikacija povezanih sa zarazom covidom-19 umrlo je 320 osoba, što je najveći dnevni broj umrlih u toj zemlji od početka pandemije. Do sada je u Rusiji od koronavirusa umrlo 26.589 ljudi.

Rusija je četvrta zemlja na svijetu po broju infekcija, nakon SAD-a, Indije i Brazila.

Dnevni broj umrlih je naglo porastao i u Italiji. U posljednja 24 sata umrla je 221 osoba. Raste broj mrtvih i u Austriji te je danas broj žrtava u toj zemlji premašio 1000.

Za trećinu više novih infekcija

Harris je danas tokom gostovanja u BBC-jevom programu World at One kazala kako “se duž evropske regije bilježi intenzivan i alarmantan porast infekcija i smrtnih slučajeva“.

“Bolnice u nekim zemljama se ubrzano pune, uprkos boljem upravljanju bolničkim kapacitetima”, upozorila je.

Navela je kako se broj novih infekcija povećao za trećinu upoređujući s prethodnom nedjeljom, dok se dnevni broj smrtnih slučajeva povećao za “skoro 40%”.

Komentarisala uvođenje strožih mjera

Komentarisala je i uvođenje strožih mjera u raznim evropskim državama te kazala kako ćemo rezultate vidjeti tek nakon dvije nedjelje.

“Trebao bi se smanjiti broj novih slučajeva, ali to se neće dogoditi preko noći“, rekla je portparolka WHO-a.

“Dobra vijest je da sada bolnice puno bolje razumiju što se ovdje događa“

“Dobra vijest je da sada bolnice puno bolje razumiju šta se ovdje događa. Druga dobra stvar, u određenom smislu, jeste ta da su velike grupe novih slučajeva mladi ljudi, kod kojih je manja vjerovatnost pojave teških simptoma. No to nije garancija“, kazala je Harris.

“Ta dva faktora ukazuju na to da možda nećemo svjedočiti tako strahovitom porastu stope smrtnosti kao što je bio slučaj u aprilu“, dodala je.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close