KAVARIĆ: Vakcinacija počinje sjutra, stigle dovoljne količine

Ove godine nabavljeno je oko 30 hiljada vakcina protiv sezonskog gripa, što je najviše u posljednjih 10 ili 12 godina i oko 40 odsto više nego za cijelu prošlogodišnju sezonu, kazao je doktor Milko Joksimović iz Instituta za Javno zdravlje. Razlog je povećano interesovanje i ozbiljnost situacije koju očekuju.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić najavio je da će svi domovi zdravlja u Crnoj Gori od sjutra početi sa vakcinacijom građana .

“Vakcinacija zbog priprema, objavljivanja, preporuka javnog poziva u Domu zdravlja Podgorica će početi u petak ujutro, i nadamo se da ćemo završiti u roku od mjesec dana najveći dio vakcinacija protiv sezonskog gripa”, rekao je Kavarić za Novu M.

Joksimović je u uključenju u Jutarnji program TVCG kazao da su prioritetne grupe iste kao i godinama unazad.

„To su sva lica koja imaju honično oboljenje, a starija od šest mjeseci, zatim stariji od 62 godine, bez obzira da li imaju neko oboljenje, zatim zdravstveni radnici i oni koji su u nekom kolektivnom smještaju“, objašnjava Joksimović.

Ističe da je preporuka da se vakcinišu djeca do pet godina, bez obzira da li imaju neko oboljenje ili ne.

„Takođe, preporučuje se i vacinacija trudnica“, kaže on.

Objašnjava da je potrebno najmanje 15 dana nakon primanja vakcine da se razviju antitijela.

„U principu, do tri sedmice bi trebalo da se stvori imunitet. S obzirom da je to mrtva vakcina potrebno je više vremena“, kaže on.

Ne očekuje da dođe do porasta oboljelih od gripa još, zato preporučuje da građani polako počnu sa zakazivanjem vakcinacije, piše portal RTCG.

Doktor objašnjava da zaraženi kovidom 19 ne treba da primaju vakcine, kao ni oni koji imaju bilo kakvo akutno oboljenje.

„To se smatra privremenom kontraindikacijom. Čim se stanje poboljša, može se primiti vakcina. Ne treba dati vakcinu ni kada neko ima temperaturu ili alergiju“, upozorio je ljekar.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close