Kako je mitropolit Amfilohije objašnjavao zašto nije NI BLAG, NI MIRAN, NI KROTAK - Volim Podgoricu

Kako je mitropolit Amfilohije objašnjavao zašto nije NI BLAG, NI MIRAN, NI KROTAK

Priču o mitropolitu Amfilohiju najlakše je početi očiglednom činjenicom – pored patrijarha Pavla, mitropolit Amfilohije je ličnost koja je najviše obilježila noviju istoriju Srpske pravoslavne crkve.

Nije bio ni miran, ni krotak, ni blag kao patrijarh Pavle. Kad bi ga upitali o tome, imao je spreman odgovor:

– E, pa… Bog stvori Pavla i razbi kalup!
Oni koji su ga poznavali kažu: da bi se bolje razumjela njegova ličnost možda bi trebalo prvo pomenuti da je sa kamena. I kao takav oblikovan. Brz, žustar, nekad bi i sjekao rječju.

Viđen je bio kao  nasjlednik patrijarha Pavla. Ipak je ostao na tronu Cetinjskih Mitropolita, gdje je dao najveći doprinos u obnovi crkvenog života.

Došao je u Crnu Goru u devedesetim, ratnim godinama, Tog 30. decembra 1990. godine Mitropolija cnrogorsko primorska je imala desetak mantija, ukupno svešteničkih i monaških.

Sagradio je i obnovio 650 crkava i manastira.

Mitropolit je bio kompleksna ličnost i nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Bio je ili obožavan, ili omražen.

Od onih koji su ga kritikovali zbog preoštrog jezika i proklinjanja, nazivan je “pukovnik u mantiji” i oštro kritikovan.

Ipak, njegova ličnost jeste objedinjavala duhovnika i cetinjskog pustinjaka, s jedne strane, i čovjeka koji je živo učestvovao u političkim zbivanjima poslednjih trideset godina i konačno dao ključni doprinos u smjeni režima Mila Đukanovića.

Najveći udar je trpio zbog dijaloga sa katolicima. I nijednog trenutka mu nije predstavljao problem odlazak u Vatikan kod pape, što je među prvima i učinio.

Na konstataciju da kruži šala da pretenduje na papski presto, ali mu nedostaje nekoliko diferencijalnih ispita, opet je imao spreman odgovor:

“Ima mnogo šala na taj račun, ali to ne bi bilo dobro… Jer kad bi crnogorska gordost sjela na papsku stolicu nepogrešivosti, to bi bilo pogubno za sve!”

Mitropolitov uticaj i u teološkim krugovima nadilazi naše prostore. Duboko je poštovan u grčkom i ruskom svijetu, širom pravoslavlja, na Svetoj Gori…

Mitropolit Amfilohije je mnogo toga kritikovao, često i LGBT populaciju, dok je s druge strane, u odnosu sa pojedincem bio blag.

Prva transrodna osoba krštena je upravo u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, što ne bi bilo moguće bez pristanka mitropolita.

Oni koji su ga lično poznavali znali su ga kao čovjeka epske prirode koji bi ponekad u načinu izražavanja davao utisak vojskovođe i etnarha.

Njegov politički uticaj je, bez sumnje, bio najači u cijeloj SPC, a njegov glas se uvijek posebno slušao na Saborima. Mlađe vladike su uvijek nastojale da ga pridobiju jer bez njegove podrške malo bi šta i zaista prošlo.

I u privatnom životu bio je kompleksna ličnost. Pored ogromnog obrazovanja stečenog širom Evrope, doktorata iz teologije koji je odbranio u Atini, studija u Rimu, predavanja na institutu Sv. Sergija u Parizu, vrsnog poznavanja filozofije i književnosti, mitropolit je bio čovjek koji je volio da – zapjeva uz gusle.

U Crnoj Gori su mu neprestano prilazili ljudi, često šaptali nešto na uvo. Davali pisamce. Kažu da bi uveče čitao to što tokom dana stavi u džep.

Svoje knjige je najčešće pisao na koljenima. To je često pričao stari cetinjski monah koji ga je vozio jedno vijreme.

“Putujemo noću i čim se pomoli sunce on vadi bilježncu i piše”, prepričavao je.

Ruski i grčki je govorio tečno kao maternji, a služio se odlično i italijanskim, francuskim i nemačkim jezikom.

1 komentar

  1. Pročitala sam ,DA JE pokojni mitropolit nosio trošne cipele koje je popravljao papirima.
    Prosto NE vjerujem da je to radio i kakva je to glupost i autentičnost DA SE to piše.
    Mislim da bi ON radije hodao bos,nego u takvim cipelama…..PA pogledajte raskošnu ukupno odijelo i grobnicu …..kakva suprotnost …

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com