Maloljetniku za izazivanje pomorske nesreće u Budvi zakazano ponovno suđenje - Volim Podgoricu

Maloljetniku za izazivanje pomorske nesreće u Budvi zakazano ponovno suđenje

Pred sudijom kotorskog Osnovnog suda Momirkom Tešić, 23. novembra  ponovo će se naći Beograđanin M.S., koji se tereti da je kao maloljetnik ljetos izazvao pomorsku nesreću u Budvi u kojoj je poginula službenica policije Maja Šljivančanin, a povrijeđen njen vjerenik Vladan Stanišić.

M.S, je, podsjetimo, krajem septembra osuđen na društveno-korisni rad od 120 sati ali je tu presudu ukinuo Viši sud. U međuvremenu, advokati optuženog su zbog nesreće podnijeli krivičnu prijavu protiv oštećenog Stanišića o kojoj će se izjasniti Tužilaštvo.

Presuda kojom je maloljetni M.S, zbog pomorske nesreće u Budvi u kojoj je poginula Maja Šljivančanin osuđen na društveno-korisni rada od najduže 120 sati, donijeta je uz bitne povrede odredbi Zakonika o krivičnom postupku.

To je zaključak Višeg suda u Podgorici, i razlog što je vijeće sudije za maloljetnike Radomira Ivanovića, ukinulo presudu sudije kotorskog Osnovnog suda Momirke Tešić i odredilo da suđenje počne iznova.

“Nema razloga o odlučnim činjenicama, ili su ti razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, što sve obrazloženje rješenja koja opravdavaju izricanje vaspitne mjere, čini nerazumljivim i protivurječnim, a koje povrede su rezultat nepotpunog i pogrešnog činjeničnog utvrđenja”, navodi se u obrazloženju Odluke Višeg suda.

Viši sud navodi i šta je po njihovoj ocjeni nepotpuno i pogrešno utvrđeno. Dio se odnosi i na način tumačenje zaključka vještaka koji je utvrdio da se maloljetnik kritičnom prilikom kretao brzinom opisanom kao granica između preticanja i križanja kurseva plovila. Po njihovoj ocjeni, kotorski sud nije sa sigurnošću utvrdio da li je maloljetnik preticao ili nije.

“Prvostepeni sud ovako datu analizu kretanja i sudara plovila cijeni u korist maloljetnog, pa se po stavu prvostepenog suda ipak radi o slučaju križanja kurseva jer je to povoljnije za maloljetnika, tim prije jer se uzima u obzir da ni sam tužilac u činjeničnom opisu ne stavlja maloljetniku na teret preticanje”, dodaje se u obrazloženju odluke.

Dok se čeka novo suđenje maloljetniku koje je zakazano za 23. novembar, čeka se i odluka tužilaštva po krivičnoj prijavi koju su zbog ove pomorske nesreće, kako pouzdano saznajemo, protiv oštećenog Stanišića podnijeli branioci optuženog M.S. Stanišić je u razgovoru za našu Televiziju kazao da nije upoznat da je protiv njega podnijeta krivična prijava pa samim tim ni zbog čega.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com