ČOVJEK KOJI JE SRUŠIO DPS? Ko je Daka Davidović, kako se razišao sa DF-om i ko je pokušao da ga ubije? - Volim Podgoricu

ČOVJEK KOJI JE SRUŠIO DPS? Ko je Daka Davidović, kako se razišao sa DF-om i ko je pokušao da ga ubije?

Nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović jedan je ključnih ljudi koji su učestovali u formiranju izborne liste Za budućnost Crne Gore, na čijem čelu je bio aktuelni mandatar Zdravko Krivokapić, a poslednjih dana je meta napada i optužbi Demokratskog fronta, koji tvrde da je “kandidat za prvog tajkuna novog režima” u Crnoj Gori.

Davidović je prije par dana objelodanio da će sve što je njegova firma „Neksan“ zaradila biti zavještano i predato Bogu i narodu.

„Sve što je firma Neksan zaradila u ovih 30 godina, i sve što ćemo u budućnosti zaraditi, do kraja mojeg života, da bude zavještano i predato u službi Bogu i narodu. Sve od Božića pa nadalje“, naveo je Davidović i dodao da na današnji dan firma ima 16,5 miliona neraspoređene, oporezovane dobiti. Davidović je ostavio i uputstva na koji način će se dijeliti dobit kompanije.

Od finansiranja do sukoba sa DF-om

Davidović je slovio za finasijera DFa na proteklim parlamentarnim izborima, kada je ova politička grupacija, između ostalog, i zahvaljujući izuzetno skupoj kampanji, osvojila veliki broj mandata.

Nakon izborne kampanje 2016. godine Specijalno državno tužilaštvo istraživalo je tokove novca kojim je finansiran Demokratski front, a Davidović je bio pod posebnim provjerama.

On je, međutim, sada optužio lidere DFa da pokušavaju da sruše formiranje nove vlade, na čelu sa Krivokapićem čije je postavljenje na čelo liste bilo uslov da Crkva listu podrži, te tako ogromnu energiju protestnih litija tokom ove zime ulije u glasačke kutije, što se i dogodilo.

Daka Davidović sa radnicima

Navodno je, prema tvrdnjama Milana Kneževića, jednog lidera DFa, Davidović na jednom od sastanaka koje su imali rekao da će “prije s Milom Đukanovićem nego sa DF-om”.

DAVIDOVIĆ: Lideri DF-a pokušavaju da sruše formiranje nove vlade, Krivokapić na meti jer neće da bude ničiji poslušnik

DF: Gojko Perović demantovao Daku Davidovića, kandidata za prvog tajkuna novog režima

DAKA DAVIDOVIĆ O POBJEDI OPOZICIJE NA IZBORIMA: Zdravka sam jedva ubijedio da uđe u politiku, CG je dočekala slobodu

GLASAO DAKA DAVIDOVIĆ: Naš narod spreman da odbrani Hristovu vjeru

DAKA DAVIDOVIĆ: Ako ne odbranimo svetinje ostaje nam da se iselimo ili pokatoličimo! (VIDEO)

Upravo je Davidović, zajedno sa predstavnicima Crkve, sa kojom je u veoma bliskim odnosima, bio ključan za proces formiranja zajedničke liste na energiji litija, što je rezultiralo padom tridesetogodišnjeg režima u  Crnoj Gori na izborima 30. avgusta ove godine.

On je bio aktivno uključen i u organizaciju protestnih litija u Crnoj Gori.

U jednom momentu su crkveni velikodostojnici, i javno, oštro skrenuli pažnju predstavnicima Demokratskog fronta da neće dozvoliti miješanje politike u ovaj proces, a to je bio i početak zategnutih odnosa.

Ko je, zapravo, Miodrag Daka Davidović?

U žižu javnosti dospio je poslije antibirokratske revolucije u Crnoj Gori 1989. godine, do kada je radio kao finansijski rukovodilac u željezari u Nikšiću.

Poslije pobjede jedinstvenog DPSa Davidović, koji je bio i član redakcije lista Univerzitetska riječ, koji je izlazio na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, zajedno sa Pavlom Buletovićem, koji je 2000. godine ubijen u Beogradu gdje je bio savezni ministar odbrane i Momirom Bulatovićem, prvim predsjednikom Crne Gore, nakon ovih izbora.

Davidović je tada imenovan za načelnika Centra bezbjednosti Nikšić. Bilo je to vrijeme neposredno pred izbijanje građanskog rata u tadašnjoj SFRJ.

Davidović je bio kum Momira Bulatovića, bio je ministar trgovine u Vladi SAO Hercegovina, a poslije raskola u nekada jedinstvenom DPS bio je uhapšen od strane Đukanovićevog režima.

Davidović je postao biznismen, čemu mnogi dodaju i epitet “kontroverzni”, ali i veliki dobrotvor SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izgradio je hram Svetog Save na Goliji kod Nikšića i bio jedan od najvećih donatora obnove Manastira Ostroga, Patrijarh srpski Irinej ga je odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena. a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ordenom Svetog kralja Milutina.

Njegovo preduzeća „Neksan“ se bavilo proizvodnjom vina i alkoholnh pića, ali i visokogradnjom.

Jedno vrijeme je bio i vlasnik željezare u Nikšiću, koja je poslovala profitabilno i za crnogorske prilike sa visokim platama zapsolenh. Iz posla je istisnut pod ”čudnim okolnostima”.

Atentat na Davidovića ili Joanikija?

Miodrag Daka Davidović je u veoma bliskim, prijateljskim, odnosima sa episkopom budimljansko nikšićkim Joanikijem, koji već slovi za nasljednika Mitropolita Amfilohija na tronu Svetog Petra Cetinjskog.

Njih dvojica su bili zajedno u beogradskom hotelu Crown plaza kada je u njihovom pravcu iz snajpera pucala za sada nepoznata osoba kojom prilikom je Davidović lakše ranjen.

On je kasnije izjavio da sa te razdaljine snajperista teško može da promaši, te da su ga “Gospod i Sveti Vasilije spasili” a potom i da je nezadovoljan istragom.

Nekoliko mjeseci nakon pokušaja atentata pojavile su i spekulacije da Davidović nije bio meta, već da je to navodno bio vladika Joanikije.

Navodno su do ovakvih pretpostavki došle bezbjednosne službe u Srbiji, kao i do sumnji da su atentat pokušale osobe iz crnogorskog kriminalnog miljea.

V. Mitrović 

 

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com