FENOMEN “DUGI KOVID” ZABRINUO LJEKARE: Snimak pluća otkriva problem, ali on ne nestaje nakon preležane korone - Volim Podgoricu

FENOMEN “DUGI KOVID” ZABRINUO LJEKARE: Snimak pluća otkriva problem, ali on ne nestaje nakon preležane korone

Više od dvije trećine hospitalizovanih pacijenata koji su oboljeli od korona virusa, sedam dana nakon otpuštanja imaju problema sa upornim kašljem i malaksalošću.Istraživanje koje je pratilo pacijente otpuštene sa bolničkog liječenja navodi da 69% pacijenata 54 dana nakon izlaska iz bolnice pati od slabosti i gubika daha. Takođe, navodi se da 34% ima uporan kašalj, a 15% se bori sa depresijom.

Naučnici ne mogu da potvrde da su posljedice jedinstvene samo u slučaju kovida-19. Slični simptomi se pojavljuju kod težih respiratornih oboljenja.

Dr Svapna Mandal kaže da takozvani “dugi kovid” je stvaran fenomen i da moraju da se pronađu načini kako da se pacijenti tretiraju nakon otpuštanja iz bolnice.

“Kod pacijenata koji su se suočili sa težim oblikom kovida-19 primetni su simptomi nekoliko nedjelja nakon otpuštanja”, kaže Svapna Mandal.

Istraživanja sugerišu da pacijenti koji na rendgenskom snimku pluća imaju znake infekcije u 62% slučajeva na ponovljenom snimku nakon terapije zdravstveno stanje je normalno.

2 komentara

  1. I’d need to talk to you here. Which is not something It’s my job to do! I love to reading an article that can make people feel. Also, appreciate your permitting me to comment!

  2. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I buy four emails with similar comment. Can there be any way it is possible to get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com