Distribucija vakcine protiv korone u Evropi krajem januara - Volim Podgoricu

Distribucija vakcine protiv korone u Evropi krajem januara

Evropska agencija za ljekove (EMA) predviđa da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je direktor agencije.

“Ako su podaci solidni mogli bi dati zeleno svjetlo za prvu vakcinu do kraja godine i početi sa distribucijom od januara” rekao je Gvido Rasi, direktor Evropske agencije za ljekove u intervju objavljenom u italijanskom listu Il Sole 24 Ore.

Ta insititucija zadužena je za odobravanje i kontrolu ljekova u EU.

Konačno zeleno svjetlo, koje daje Evropska komisija, omogućiće da laboratorije počnu sa prodajom svog lijeka u cijeloj EU.

“EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021, juče je dobila prve kliničke podatke Fajzera za njegovu vakcinu”, rekao je Rasi.

On je rekao i da su dobili od Astra Zeneke predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procjenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa “će biti vidljivi za pet, šest mjeseci, suštinski idućeg ljeta”, rekao je on.

“Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati cijeli svijt, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa”, dodao je.

Ocijenio je da treba vakcinisati preko polovine evropske populacije da bi moglo da se dogodi smanjenje pandemije, što zahtjeva “najmanje 500 miliona doza u Evropi”.

“Da bi se svi vakcinisali biće potrebno najmanje godinu dana, i ako sve prođe dobro krajem 2021. ćemo imati dovoljnu imunizaciju”, rekao je Rasi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com