BUGARSKA BLOKIRALA MAKEDONIJU: Traže da Makedonci priznaju da imaju bugarske korijene - Volim Podgoricu

BUGARSKA BLOKIRALA MAKEDONIJU: Traže da Makedonci priznaju da imaju bugarske korijene

Bugarska je odbila da odobri pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, zbog otvorenih pitanja oko istorije i jezika, tako da Sjeverna Makedonija neće početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarija Zaharijeva je rekla da vlada u Sofiji podržava početak pregovra Albanije, ali da ne može da podrži početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, prenosi bugarski portal Novinite.

Vlasti u Sofiji su, uprkos oštrom protivljenju velike većine članica EU, blokirale početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, čime je ozbiljno doveden u pitanje kredibilitet Brisela, ali i makedonske vlade Zorana Zaeva.

Bugarska smatra da pregovori sa Skopljem ne smiju da počnu prije nego što budu riješena pitanja vezana za nacionalni identitet Makedonaca, ali i nekoliko istorijskih ličnosti, poput makedonskog nacionalnog heroja Goce Delčeva.

Bugari prebacuju Sjevernoj Makedoniji što “slavi lik i djelo” Josipa Broza Tita, navodeći da zemlja koja “želi u EU ne može da slavi jednog od najmračnijih diktatora”.

Bugarski portal “Novinite” je objavio komentar prema kojem je za stvaranje makedonskog jezika odgovoran “jugoslovenski šovinizam”, sa ciljem “negiranja bugarskog nacionalnog identiteta”.

Navodno slavljenje Tita poslednja je u nizu zamjerki koje je Bugarska iznijela na račun Skoplja uoči početka pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.

Šta želi Sofija?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji, pak, smatraju da je prije početka pregovora potrebno riješiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahtjeve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti riješeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Sjeverne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Sjeverne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: “Prema Ustavu Republike Sjeverne Makedonije”.

Bugarska navodi i da je “makedonski jezik nastao 1944. godine”, te da može da se računa jedino kao “pisana regionalna forma bugarskog jezika”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com