CIVIS: Krivokapić da razmisli da li se može podržati njegov predlog Vlade - Volim Podgoricu

CIVIS: Krivokapić da razmisli da li se može podržati njegov predlog Vlade

Iz Saveza građana Civis, koji je učestvovao na proteklim izborima u okviru koalicije Crno na bijelo, pozvali su mandatara Zdravka Krivokapića da razmisli o tome da li se može dati povjerenje i podrška njegovom predlogu Vlade i da li je može dobiti od jedine parlamentarne strukture sa kojom se nije zvanično sreo u periodu odlučivanja, “mada spletom okolnosti, rabi Civisovu ideju kao osnovu svog političkog koncepta”.

Iz Saveza Civis, na čijem čelu je kardiohirurg Srđan Pavićević, saopšteno je da ako ministri nisu stvarno najbolji, najiskusniji i potpuno ostvareni u svom profesionalnom životu i nisu oslonjeni na najširu moguću političku i društvenu platformu i podršku, postoji ogromna šansa da se brzo uruše, čak i sami od sebe.

“Da li Vlada, koju treba usvojiti zadovoljava ove preduslove? Mandatar tvrdi da zadovoljava, ali po njegovom mišljenju i mišljenju uskog kruga njegovih saradnika. S obzirom na to koliki je i kakav je ulog u igri, da li za to mandatar ima podršku i od koga? Ako podrškom smatra umorni i, revoltom obojeni, deklarativni zaključak, jednog kasno popodnevnog sastanka sa čelnicima koalicije, onda smo mišljenja da puno rizikuje. I, pri tome, defakto, čitav rizik preuzima na sebe”, saopšteno je iz tog Saveza.

Iz Civisa su pitali Krivokapića da li smatra da Savez građana Civis može bespogovorno pristati na kolebljivu principijelnost i “za sada očiglednu nekonzistentnost u prezentaciji idejno-političkog koncepta, samo zbog više puta izražene i naglašene ucjene navodnom hipotekom osude jednog dijela javnog mnenja”.

“I da li bi to značilo da ćemo u daljem toku i radu pomenute Vlade biti slijepi i nijemi? Odnosno, da sumiramo, da li gospodin Krivokapić smatra da je on, i samo on, na krilima zajedničke pobjede, zaslužio potpisanu ‘Carte blanche’?… A sada, hajde da još jednom razmislimo, s obzirom na to da je očigledno ‘falsifikat originala’ u izradi, da li time utiremo put slomu ovog koncepta i širom otvaramo vrata spontanom i slavodobitnom povratku DPS-a na vlast”, upitali su iz Civisa.

Saopštili su da je načelo meritokratije i koncipiranje ‘Vlade eksperata’, kao obrazac realizacije idejno-političkog diskonituiteta, idejni koncept koji je Savez građana Civis proklamovao na dan svog stvaranja prije nešto više od dvije godine. Taj koncept su, kako navode, prvo usvojili u koaliciji “Crno na bijelo”, a u pobjedničkoj noći i dan poslije i ostale dvije koalicione grupacije.

Pojašnjavajući koncept ‘Vlade eksperata’, iz Civisa navode da to znači da se biraju školovani, obrazovani, vješti, iskusni i nadasve jasno profesionalno ostvareni ljudi iz raznih sektora i profesija.

“Da kao čelnici resora u Vladi eksperata, implementacijom svog znanja i iskustva, potpisanog ličnim i profesionalnim kredibilitetom, stvaraju znanstveno-stručni preduslov, okvir i prostor omeđen standardima, aktuelnim dostignućima, principima i važećim, svjetski priznatim, društvenim i kulturnim vrijednostima i normama na kome će se realizovati savremena crnogorska politika”, naglašavaju.

Navode da bi njihova sprega politike i znanja, isprepletanost i sinergija, uokvirena snažnim etičkim principima, uz stalnu razmjenu energije i rezultata, “njedrila nove i nove društvene i kulturne vrijednosti, koje bi bile garancija opšteg napretka i konekcije sa aktuelnom evropskom avangardom”.

Dodaju da se takvim superiornim modelom saživota i permanentne kohabitacijeta dva društvena fundamenta neminovno i zauvijek napuštaju okoštali stereotipi i sociološki prevaziđeni modeli funkcionisanja, oslonjeni na partijsku glupost, neznanje, korupciju, nepotizam i kriminal.

“Tada je neminovno da oni koji nemaju šta da kažu, zaćute i sklone se pred naletom znanja, morala i umješnosti”, ističu.

Iz Saveza kažu da je za realizaciju tog projekta neophodan konsenzus između dva glavna činioca, stručno-referentnog znanja i iskustva sa jedne strane, i politike i njenih protagonista sa druge strane.

“Ovaj ‘dogovor’ mora biti izbalansiran, uravnotežen, čvrst i sinergičan. Sa najširim pretpostavkama sa obje strane. Ako bilo koja strana ‘nadjača’ na štetu one druge i između njih se ne mogne staviti znak jednakosti, ova jednačina više ne važi, već, sasvim sigurno, vodi u realizaciju ‘sopstvene suprotnosti’, odnosno u lakrdiju i neslavni završetak”, zaključuju u Civisu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com