KRAPOVIĆ: Građani plaćaju garancije i kriminalne poslove bivše vlasti - Volim Podgoricu

KRAPOVIĆ: Građani plaćaju garancije i kriminalne poslove bivše vlasti

Jedan od zadataka prve demokratske Vlade Crne Gore će biti i lociranje odgovornosti i eventualno procesuiranje odgovornih za pad državnih garancija u slučajevima KAP, Željezara, Montenegro Airlines, Pobjeda i WTE (projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Budvi). To je saopštio potpredsjednik Demokrata i poslanik Dragan Krapović.

Kako je naglasio isto se očekuje i od pravosudnih institucija države Crne Gore.

“Naravno, ovo kada se steknu uslovi, odnosno kada prije svih ostalih, tužilačke institucije budu radile svoj posao po zakonu i u punom kapacitetu. Apelujem da se posebna pažnja treba obratiti na najsvježiji slučaj naplate državne garancije u iznosu 29,3 miliona eura od strane EVN/WTE. Poslednja Vlada DPS-a, kao i sve prethodne, učestvovala je u ovim veoma sumnjivim poslovima, prvo ranije odobravajući i izdajući garancije, a kasnije praktično zataškavajući ovakve kriminalne kombinacije OKG Budva i EVN/WTE”, kazao je Krapović.

Kako je dodao “Nažalost, do sada je, vjerujem, samo manji dio zloupotreba dobio epilog u vidu pravosnažne presude”.

“Iako imamo tu jednu presudu, ne mogu da se otmem utisku da je SDT Crne Gore taj posao završio po već ustaljenoj praksi za slučajeve u vezi sa tkz. Budvanskom grupom, strogo politički kontrolisan postupak i, naravno, sporazum o priznanju krivice, koji građanima i državi nije donio pravdu, niti nadoknadu štete. Dakle, sve je završeno po onoj staroj – „pojeo vuk magarca“. Na isti način su završila pompezna javna obećanja Državnog sekreatara Ministarstva finansija gospodina Katnića, kako će kancelarija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore brzo procesuirati sve odgovorne, jer je jasno vidljivo da je u pitanju teški kriminal. Od press-a Ministarstva finansija povodom naplate garancije je prošlo 11 mjeseci, garancija je uredno plaćena početkom godine, i ne da niko nije procesuiran, nego nakon tog press-a više nismo čuli ni riječ o WTE-u, garancijama, odgovornima itd. itd. Pitam se: šta se desilo, pa se odustalo od toga”, ocijenio je Krapović.

Prema njegovim riječima potpuno ”je jasno da Vlada Duška Markovića, iz nekog razloga, nije uradila svoj posao, jednako kao ni SDT Crne Gore koji vodi izviđaje već godinama, dok građani plaćaju garancije i kriminalne poslove bivše vlasti”.

“Pošto je Vlada Duška Markovića iz njoj poznatih razloga nije radila svoj posao, nova Vlada ima obavezu da veoma brzo izađe sa stavom povodom ovog pitanja i pokrene neophodne procese kako bi se sve u vezi sa ovim veoma sumnjivim poslovima razjasnilo što prije! Ovo pogotovo kada znamo da će ubrzo uslijediti arbitražni postupak između opštine Budva i EVN/WTE. Vjerujem da bi iskrenim i energičnim naporom Opštine, Vlade i pravosudnih institucija Crne Gore, odgovorni bili kažnjeni u skladu sa zakonom, te da bi EVN/WTE izgubili arbitražu, što im ne bi bilo prvi put. Velika šteta, koja je nanesena Opštini Budva, životnoj sredini i turizmu Crne Gore, mogla bi biti donekle nadoknađena, a građani Crne Gore i Budve bi dobili satisfakciju. U suprotnom, imaćemo nove troškove i plaćanja prema EVN/WTE, nećemo imati adekvatno zbrinute otpadne vode u Budvi (koja čini polovinu turizma/ekonomije Crne Gore), i moraćemo još novca da potrošimo da bi sistem doveli na neohodan nivo, a to ponovo treba da plate građani Budve i Crne Gore. Za mene je tako nešto neprihvatljivo, a, nadam se, i za mandatara Krivokapića i buduću Vladu Crne Gore”, zaključio je Krapović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com