VARHELJI: Prvi zadatak nove CG vlade mora biti ubrzavanje reformi u oblasti vladavine prava - Volim Podgoricu

VARHELJI: Prvi zadatak nove CG vlade mora biti ubrzavanje reformi u oblasti vladavine prava

P:rva zvanična posjeta budućeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića biće vjerovatno Briselu, što će biti pozitivan signal za sve članice EU.

Ovo je danas saopštio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i dodao da nova vlast u Podgorici nije promijenila stavove koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore, prije svega EU i NATO.

“Razgovarao sam sa Krivokapićem tokom moje posjete Podgorici i on me je uvjerio u posvećenost evropskom putu i NATO-u i nema promjena njegovog mišljenja u vezi sa ovim obavezama države”, kazao je Varhelji.

Novu ekspertsku vladu činiće 12 ministara, većinom mladih profesionalaca sa ograničenim političkim iskustvom, kazao je Varhelji.

Naveo je i da će prvi zadatak nove vlade koja bi trebalo da bude izabrana 2. decembra biti produbljivanje i ubrzavanje reformi u okviru oblasti vladavine prava, a drugi prevazilaženje socio-ekonomske krize izazvane koronavirusom.

Sprovođenje ovih reformi, zahtijevaće kako je kazao, funkcionalnu javnu administraciju, nadovezujući se na progres koji je bio ostvaren prethiodnih godina.

Člnavi odbora su zabrinuti zbog toga što manjinske partije neće učestvovati u vladi, a Varhelji im je odgovorio da će EU pratiti situaciju jer su manjine veoma važne za stabilnost države, ali i da EU ne može to da određuje.

Govoreći o slobodi vjeroispovijesti, Varhelji je kazao da sve zainteresovane strane treba da sjednu i riješe to pitanje kako bi ono izgubilo svoju kontroverznu prirodu.

Na pitanje o uticaju Rusije i Kine na Crnu Goru, kao i njene odnose sa Srbijom, kazao je:

“Ova regija je najbliža nama i teško će neko drugi ponuditi nešto kao što je članstvo EU”, rekao je Varhelji podsjećajući na benefite i pomoć koju je EU uputila regionu tokom kovid krize, ali i ukupnu finansijsku podršku.

On je kazao i da su tenzije između Crne Gore i Srbije oslabile nakon izbora i očekuje da će i dalje slabiti.

Na pitanje vezano za uticaj autoputa na javne finansije, Varhelji je odgovorio da će pratiti kako će nova vlada riješiti ovo pitanje.

V.R.

1 komentar

  1. Zna li iko što je ta vladavina prava čuvena, jesmo li to imali do sad, kad su Mila podržavali. Umjesto da bježimo mi prosimo kartu za brod koji tone.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com