DANAS JE ARANĐELOVDAN: Obavezno vodite računa o OVOME

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju obilježavaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila.

Praznik je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru je obilježen crvenim slovom i uvijek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina prije Prvog vaseljenskog sabora.

Aranđelovdan je prema brojnosti vjernika koji ga slave druga najčešća slava poslije Svetog Nikole.
Dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvijek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga slavi kao krsnu slavu i zaštitnika porodice.

Mihailo, prvi među arhangelima, na ikoni se predstavlja kao borac. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobijedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. Smatra se čuvarem vjere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Mnoga su narodna vjerovanja vezana za ovaj praznik i samog Arhangela Mihaila.

Naši stari su tvrdili da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave – bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo posljednji čas.

Prvi stupio u borbu sa zlim duhom

Prema crkvenom predanju Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom.

Njegovo ime prema crkvenom tumačenju označava onoga “koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni ili prvi dok “angelos” znači vesnik ili anđeo.

Prema narodnom vjerovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci dijelili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vrijeme – vrijeme zime i zimskih teškoća.

Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Drugo narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vrijeme bude na praznik – tako će biti tokom cijele zime i proljeća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lijepih dana.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close