Hajduković pisao Krivokapiću: Potpuno sam siguran u vašu nesposobnost za vođenje države - Volim Podgoricu

Hajduković pisao Krivokapiću: Potpuno sam siguran u vašu nesposobnost za vođenje države

Mandatar Zdravko Krivokapić svojim ponašanjem pokazao je zabrinjavajuće visok stepen vjerske zaslijepljenosti i fanatizma, što je nespojivo sa uspješnim obavljanjem dužnosti premijera Crne Gore, smatra naučnik Dragan Hajduković.

On je u otvorenom pismu Krivokapiću podsjetio da je tokom septembra i oktobra više puta poželio uspjeh novoj vladajućoj većini „i prvi javno tražio da novoj Vladi umjesto uobičajenih 100, džentlmentski damo 200 dana potpunog mira i podrške“.

„Nažalost, događaji u novembru su krenuli tokom koji je gori i od mojih najgorih očekivanja. Vaše lično ponašanje je pokazalo zabrinjavajući stepen vjerske zaslijepljenosti i vjerskog fanatizma, što je nespojivo sa uspješnim vršenjem dužnosti predsjednika Vlade“, kazao je Hajduković.

Prema njegovim riječima, „nijesmo u srednjem vijeku da bibliju, ili bilo koju drugu “svetu knjigu”, koja je proizvod ljudske mašte, stavljamo iznad naučnog znanja“.

Hajduković je kazao da je prethodna vlast Crnu Goru dovela na samrtničku postelju, i da je potreban neodložan i efikasan rad na ozdravljenju i preporodu države.

„Tragično je što, u dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazimo, vi predlažete srednjevjekovnu, privatnu, “apostolsku” Vladu, sastavljenu isključivo od vama bliskih vjernika, kojima (uz možda par izuzetka) dominira vjerska zaslijepljenost”, rekao je Hajduković u pismu Krivokapiću.

On je podvukao da nema ništa protiv blage i nenametljive vjere.

“Ali sam i te kako protiv vjerskog fanatizma i jednoumlja koji ugrožavaju ljudsku slobodu i negiraju naučno znanje“, poručio je Hajduković.

Prema njegovim riječima, ako Krivokapić postane premijer, biće to bez jednog jedinog glasa podrške za njega.

„Četrdeset glasova poslanika koji će vam pokloniti vlast, neće biti glasovi za vas, nego glasovi protiv bivšeg štetočinskog režima. Imate više ličnih neprijatelja među poslanicima koji će vam dati vlast, nego među poslanicima opozicije! Treba da se zamislite kako ste izazvali toliku odbojnost, koja će vašu Vladu, na štetu Crne Gore, učiniti nestabilnom i neefikasnom“, kazao je Hajduković.

On smatra da Krivokapić, da je samostalno izašao na izbore, ne bi ni ušao u Parlament.

„Zahvaljujući neprihvatljivom miješanju crkve, postali ste nosilac liste Demokratskog Fronta, koji je imao moćnu infrastrukturu i milionski izborni budžet”, kazao je Hajduković.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu ima najmanje 100 profesora, koji bi, da su kao Krivokapić stavljeni na čelo liste, sada bili mandatari.

“Vaš doprinos je daleko od toga da se možete ponašati kao mesija, i arogantno i ucjenjivački, nametati vašu privatnu Vladu”, smatra Hajduković.

On je kazao da je, poslije 11 sedmica posmatranja, potpuno siguran da Krivokapića vjerska zaslijepljenost, „skromna sposobnost van vaše uske struke, i očigledan nedostatak otvorenog uma, imaginacije i vizionarstva, čine nesposobnim za ozdravljenje Crne Gore“.

„Ne sumnjam u vaše dobre namjere, ali sam potpuno siguran u vašu nesposobnost za vođenje države. Kamo sreće da vašim radom pokažete da griješim i da budete najbolja Vlada u istoriji Crne Gore. U svakom slučaju, ukoliko postanete Premijer, pozivam opoziciju i sve građane Crne Gore da vam daju 200 dana potpunog mira da vaša Vlada, neometana od građana i opozicije, pokaže šta zna“, zaključio je Hajduković.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com