JOANIKIJE: Irinej i Amfilohije ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda - Volim Podgoricu

JOANIKIJE: Irinej i Amfilohije ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda

Patrijarh SPC Irinej i mitropolit Amfilohije ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, za TV Prva.

Joanikije, koji je zaražen korona virusom, kaže da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao, te da se sada oporavljam pod kontrolom ljekara.

“Moram da budem u samoizolaciji. Vijest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cijela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, nasljednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra djela. Gdje je raspeće, tu je i osjećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji”, rekao je vladika Joanikije.

On je naveo da je ovo veliki ispit za narod i crkvu.

“Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podnijeti, i poslije svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej”, rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda.

“SPC će Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska. Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda”, rekao je vladika Joanikije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com