PATRIJARHA IRINEJA SAHRANIĆE NA PRAZNIK KOJI JE MNOGO VOLIO: Sveštenik Andrić prisjetio se riječi poglavara SPC

Patrijarh Irinej preminuo je juče, a vijest o njegovom upokojenju potresla je vjerni narod. Vijest o smrti patrijarha Irineja stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

Patrijarh Irinej biće sahranjen sjutra u Hramu Svetog Save, na praznik Svetog Nektarija Eginskog.Sveta zaupokojena liturgija počeće u 9 sati, služiće se u centralnom djelu hrama gdje će biti izloženo tijelo patrijarha. Liturgiju će služiti mitropolit Hrizostom sa svim arhijerejima koji budu prisutni, kao i sveštenstvom.

Opelo će početi u 11 sati. Posle opela besjediće protejerej Petar Lukić u ime beogradskih sveštenika, mitropolit Hrizostom, zatim i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sveštenik iz Valjeva Nenad Andrić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je sjutra praznik Sv. Nektarija Eginskog, kao i da je taj praznik patrijarh Irinej veoma volio.

– Naš Patrijarh Irinej je volio Sv. Nektarija puno i eto na njegov praznik se sahranjuje, vjerujem Svetac će ga čekati sa Sv. Savom na Nebu Božijem. Da voli Sv. Nektarija veoma, Patrijarh mi je rekao kada je pročitao moju knjigu o sv. Nektariju, za koju mi je uvijek dao blagoslov i usmeni i pismeni da u Beogradu održavam predstavljanja (promocije) knjige o Eginskom Čudotvorcu. Carstvo mu Nebesko – dodao je Andrić.

Sveti Nektarije Eginski čudotvorac je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živio je polovinom 19. vijeka a preminuo 1920. godine. Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera, raka i malignih bolesti. Svi vjernici odlaze kod njegovih svetih moštiju u crkvu na ostrvu Egini, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (dio svetih moštiju) ili se cjelivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nekatriju Eginskom za iscjeljenje. Kada god vjernik želi da uputi snažnu molitvu za svoj problem, želju, bolest, on se čitanjem akatista obraća svetitelju da ga on zastupa kod Gospoda Boga i da svojom zaslugom na nebu koju ima, pomogne molitveniku.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close