CIO DRŽAVNI VRH SRBIJE NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona i ambasadori - Volim Podgoricu

CIO DRŽAVNI VRH SRBIJE NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona i ambasadori

Sahrana Njegove svetosti patrijarha Irineja održava se danas u Hramu Svetog Save.

U toku je opelo, a ovom događaju prisustvuje cio državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih vjerskih zajednica, uz članove hora.

Sahrani prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Tu je i predsjednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar.

1 / 40 FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

1 / 11 FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vjernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, a na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vjernika pali svijeće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vjernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vjernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com