HRIZOSTOM: Irinej patio zbog najnovijih raskola i podjela u našem pravoslavlju

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je u govoru posle opela patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju da je on “neumorno radio i brinuo o crkvi, pateći i tugujući zbog najnovijih raskola i podjela u našem pravoslavlju”.

“Punih 10 godina nas je kao patrijarh predvodio tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. A 36 godina kao episkop svojom dobrom naravi i blagim primjerom, gospodskom umjerenošću, svjedočio nam je ljubav i dobrotu Božiju koja je isijavala iz njega”, rekao je Hrizostom u Hramu svetog Save, gdje će u kriptu biti položeno tijelo patrijarha.

“Uprkos svim iskušenjima i nevoljama kroz koje je crkva prolazila, ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Pokazao se dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno”, dodao je Hrizostom.

Naveo je da je patrijarh Irinej “putovao teškim i trnovitim putem kroz burna i smutna vremena naše nedavne prošlosti i nažalost sadašnjosti. Ali nikad se nije predavao”.

“I kada je tjelesno bio slab, nije poklekao. U glavi mi je slika iz 2010. kad smo ga birali za patrijarha, a on rekao ‘nemojte braćo molim vas, ja sam bolestan čovjek'”, rekao je Hrizostom i dodao da je time pokazao svoju “veliku uzvišenu vrlinu služenje crkvi, a ne posesiju za vlašću i položajem”.

“Naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu naše crkve. Crkva mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka. Pokazao se kao beskompromisni borac za očuvanje časti crkve i našeg naroda”, rekao je Hrizostom i dodao da je smrt patrijarha Irineja “težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod” širom svijeta.

Podsjetio je da je u kratkom vremenskom periodu Srpska pravoslavna crkva ostala i bez patrijarha i bez mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i pozvao da “budemo hrabri i odvažni kako od nas očekuju patrijarh i Amfilohije. Znamo i vjerujemo da su još sa nama i gledaju nas iz nebeskih visina”.

“Učimo od njega kako da živimo i radimo, volimo i žrtvujemo se za crkvu i cio naš rod”, poručio je Hrizostom, koji predsjedava Sinodom do izbora novog patrijarha SPC.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close