Lazović učestvovao u švercu 840 kila kokaina

Pripadnik kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom 840 kilograma kokaina, Budvanin Mario Lazović (42), uhapšen je juče u Srbiji po Interpolovoj potjernici koja je raspisana po naredbi Višeg suda u Podgorici, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, potvrđeno je „Danu” iz policije.

Akciju lociranja i hapšenja sproveli su službenici Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u Sektoru kriminalističke policije i Odsjeka za ciljane potrage MUP Republike Srbije.

Lazović se sumnjiči da je imao konkretnu ulogu i bio član organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila 840 kilograma kokaina na brodu „Florida”.

Organizatori ove grupe su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, dok su pripadnici grupe postali Milovan Lolo Laković, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača, Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen), koja je nedavno uhapšena u Njemačkoj.

Marko Stević i Veljko Jovanović oglašeni su krivim zbog krivičnog djela trgovine drogama presudom nadležnog suda sa Azorskih ostrva. Prvom je određena kazna zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci, a drugom devet i po godina robije.

Prema sudskim spisima, osuđeni su nakon što je tamošnja policija kod njih, na brodu „Florida 2”, pronašla 700 paketa kokaina težine 710.538,200 grama. Međunarodno krijumčarenje kokaina navodno je finansirao Todorović, koji je u svom auto-servisu „Monte car” organizovao sastanke pripadnika kriminalne grupe, na kojima je davao instrukcije i koordinisao radnje ostalih u obavljanju kriminalnih aktivnosti.

Prema sadržini naredbe o sprovođenju istrage, Lakovića sumnjiče da je po uputstvima okrivljenog Todorovića u svom lokalu prenosio poruke drugim pripadnicima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana, ali i da sa Giljačom isproba brod i pripremi ga za krijumčarenje kokaina.

– Da izvrše popravke i prepravke broda i da se izvrši probno korišćenje nautičkih uređaja u cilju realizacije kriminalnog plana…

Operacija protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 2017. godine, a dovela je do presretanja katamarana 2018. godine u Portugalu, koji je prevozio više stotina kilograma kokaina sa Kariba u Evropu.

Osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivično djelo stavljeno im na teret proizilazi iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno materijala koji je policija prikupila primjenom mjera tajnog nadzora, audio-zapisa i transkripta komunikacija okrivljenih i drugih lica, evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokaza i dokumentacije koju je Uprava policije Crne Gore prikupila preko EUROPOL-a razmjenom od policije Portugala, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ugovora o kupovini broda „Florida 2”, izvodima iz računa o uplatama kupoprodajne cijene, falsifikovanih pasoša, dijela dokumentacije koji se nalazi na brodu „Florida 2”, koju je oduzela policija Portugalije, te analiza listinga osumnjičenih i njihovo kretanje po baznim stanicama u spornom periodu – piše u rješenju Apelacionog suda.

Tajno ih prisluškivali dvije godine
Skoro tri godine crnogorski istražitelji bili su na tragu međunarodnoj grupi krijumčara osumnjičenih za šverc droge – epilog te akcije za sada je zaplena 840 kilograma kokaina, osam uhapšenih, oduzimanje sedam luksuznih automobila, 12.500 eura, oružja, kriptovanih telefona…
Crnogorski istražitelji saopštili su da su u tom predmetu dvije godine sprovođene mjere tajnog nadzora i da su prisluškivanjem i praćenjem došli do dokaza da kriminalna grupa raspolaže velikim količinama novca, jer su u Južnoj Americi kilogram kokaina plaćali od tri do četiri hiljade eura, a prodavali ga u zapadnoj Evropi od 30.000 do 40.000 eura.

dan.co.me

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close