TRG NEZAVISNOSTI “Gradi – ruši, pa ponovo gradi, namještanje posla privilegovanom privatnom biznisu” - Volim Podgoricu

TRG NEZAVISNOSTI “Gradi – ruši, pa ponovo gradi, namještanje posla privilegovanom privatnom biznisu”

Pametar Sula Radov kralju Nikoli je rekao „Ne može brod u kamenicu” pa se najbolje tako može opisati pobjedničko idejno-urbanističko rješenje Trga nezavisnosti koje je katastrofalno, ocijenio je Andrija Markuš, arhitekta.
Pobjednik konkursa, koji je organizovao Glavni grad, zasad je predstavljen samo pod šifrom 070546241 i njemu je pripala nagrada od 30.000 eura.

Pobjedničko rješenje kritikovali su građani, stručnjaci i nevladini aktivisti.
“Izgled budećeg Trga nezavisnosti, koje je dao pobjednik konkursa, po idejnom rješenju je užasan jer on predviđa ogromnu kružnu fontanu. Trg sada ima male dimenzije i u tom prostoru nijesu mogli niti je trebalo da se išta ubacuje. Sa velikom kružnom fontanom, kao okrugli plivački bazen, velika bara, koja je planirana na sred trga sužen je prostor kuda se ljudi mogu kretati. Takođe, Ulica Slobode je praktično odvojena, umjesto da je integrisana. Po meni, saobraćajnicu bi trebalo ukinuti, a ne da se odvoji sa nekom skalamerijom iznad koja podsjeća na stazu za skejtbord. Trg je znatno smanjen da se ne zna čemu služi ostatak. Izgubljena je fleksibilsnost ubacivanjem svega i svačega na njemu. Imamo rušenje sa strane skupo izgrađenih nadstrešnica i tu zasađivanja drveća, a na obližnjim prostorima se ono uništava. Ovo je gradi pa ruši, pa opet gradi da se nekome otvore poslovi sa sigurnim platišom – državom”, elaborirao je Markuš za Dan.
Markuš navodi primjer Pariza koji na trgu ima veliku kružnu fontanu.
“Naš trg sa istom tolikom fontanom je mali jer ga je ona „progutala”. Ja ovdje prepoznajem namještanje posla prvilegovanom privatnom biznisu koji danas ne može da nađe posao, a država je sigurni platiša. Trg nezavisnosti je projektovao Mladen Đurović i mi posle nekoliko godina hoćemo da pravimo nešto drugo koje je nesumnjivo gore od toga što sada postoji. Umjesto da trg bude mirna zona mi ćemo tu da vratimo sadržaje kako bi ga opteretili”, smatra Markuš.
Pored prve nagrade, žiri je dodijelio i drugu i treću nagradu, a otkupljena su i dva rada.

Građani pustili mašti na volju

Foto FB

Pobjedničko idejno rješenje Trga nezavisnosti bilo je inspirativno i za korisnike društvenih mreža koji su pravili brojne montaže. Tako su buduću fontanu vidjeli kao sto za rulet, slivnik, disko kuglu, ali i mjesto na kojem se može postaviti šolja kafe ili skuvati kafa. Buduća fontana mnoge je podsjetila na „treće oko”, zatim porstor iz kojeg izlazi mitsko čudovište, ali i na bazen u kojem se kupaju ličnosti iz javnog života. Građani pustili mašti na volju.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com