“Obezbijediti vakcine protiv korone za sve” - Volim Podgoricu

“Obezbijediti vakcine protiv korone za sve”

Lideri najmoćnijih država svijeta završili su samit Grupe 20 obećanjem da neće štedjeti napore u zaštiti života i osiguravanju pristupa vakcinama protiv KOVID-19 za sve ljude.

Dvodnevni samit šefova država održan je praktično zbog pandemije koronavirusa, koja je prouzrokovala smrt najmanje 1,38 miliona ljudi, a najveći broj umrlih u svijetu zabilježen je u sedam zemalja G-20.

Virus je uništio stotine miliona radnih mjesta širom svijeta i odveo milione ljudi u krajnje siromaštvo, javlja Beta.

Virus je “otkrio ranjivosti u našoj spremnosti i odgovoru i naglasio naše zajedničke izazove”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju G-20 koja se usredsredila na borbu protiv koronavirusa, jačanje zaštite životne sredine i podrške globalnoj ekonomiji.

Grupa je obećala “da neće štedjeti napore da zaštite živote”.

G-20, koji uključuje SAD, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i druge, takođe je naglasila važnost globalnog pristupa vakcinama, ljekovima i testovima na koronavirus.

G-20 je izrazila podršku naporima poput Kovaksa, međunarodne inicijative za distribuciju vakcina protiv koronavirusa zemljama širom svijeta. SAD se nisu priključile sistemu Kovaks pod predsjednikom Donaldom Trampom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima u nedjelju u Berlinu poslije virtuelnog samita da je Njemačka dala finansijsku podršku inicijativi Kovaks, ali da je potrebno više novca.

Izjava G-20 nije se direktno odnosila na hitni apel generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je rekao da je potrebno 28 milijardi dolara dodatnih ulaganja za masovnu proizvodnju, nabavku i isporuku novih vakcina protiv koronavirusa zemljama širom svijeta, uključujući četiri milijarde dolara odmah.

Takođe postoji zabrinutost da su zemlje poput Britanije, SAD, Francuske i Njemačke direktno pregovarale sa farmaceutskim kompanijama, što znači da je većina svjetskih zaliha vakcina već rezervisana.

“Srećom, sada postoji nada za vakcine”, rekla je Merkel, dodajući da je “važno da ne samo Evropa obezbijedi vakcine, kao što to sada čini Evropska unija, već … da je važno da cio svijet ima pristup vakcinama.

Saudijski kralj Salman je zaključio samit, rekavši da je završna izjava G-20 “uspjela da pošalje poruku nade i ohrabrenja svim ljudima širom svijeta”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com