HRVATSKA: I službenici MUP-a učestvovali u falsifikovanju dokumenata za kriminalce iz CG i Srbije?

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je podigao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima i zaposlenih u Ministarstvu unurašnjih poslova zbog sumnje da su došli do milion i po kuna (više od 200 hiljada eura) pribavljajući informacije i hrvatska dokumenta kriminalnim grupama uglavnom iz Crne Gore i Srbije.

Radi se, kako prenosi Hina, o grupi koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s nekoliko saradnika pritvoren još krajem novembra prošle godine.

Uskok je, otkrivajući samo inicijale optuženih, objavio da pripadnike grupe tereti za zločinačko udruženje, falsifikovanje isprava, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, trgovanje uticajem i podsticanje na ta djela.

Istražitelji sumnjaju da su pripadnici grupe svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sistema MUP-a za po najmanje 500 kuna (više od 70 eura), a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1.300 eura.

Za komplet hrvatskih dokumenata – ličnu kartu i pasoš s njihovom fotografijom i tudjim identifikacionim podacima, tražili su po najmanje 3.500 eura, dok su navodno uzimali najmanje 2.500 eura za vozačke dozvole. Uskok tvrdi da je grupa svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore i Slovenije obezbijedila najmanje 41 ličnu kartu i 41 pasoš i najmanje 15 lažnih vozačkih dozvola.

“Takođe je bio omogućen prelazak državna granica između Hrvatske i Slovenije bez granične kontrole za najmanje šest osoba i to 21 put”, a grupa je izvela i za sada neutvrđen broj provjera u Informacionom sisstemu MUP-a, saopštio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi i istražni zatvor za dvojicu optuženih.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close