NIJE PRIJAVIO SKUPŠTINSKU VARIJABLU: I Obrad Mišo Stanišić prekršio zakon - Volim Podgoricu

NIJE PRIJAVIO SKUPŠTINSKU VARIJABLU: I Obrad Mišo Stanišić prekršio zakon

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je i da je sadašnji ambasador u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić u vrijeme dok je bio poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

U odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da Stanišić nije u svom redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2017. godinu prijavio skupštinsku varijabilu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne i potpune podatke, u suprotnom mu slijedi novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija je ovom odlukom potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u maju 2018. godine objavile da najmanje trećina poslanika tadašnje vladajuće koalicije u svojim redovnim godišnjim imovinskim kartonima nije prijavila oko 400 eura varijabila koji su dobili godinu ranije.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je inicijativu, ali i više urgencija Agenciji.

Agenciji je trebalo gotovo dvije i po godine da objavi prve odluke protiv tadašnjih poslanika DPS Ane Nikolić, Momčila Martinovića, Danijela Živkovića, Filipa Vukovića, Bogdana Fatića, Željka Aprcovića i Petra Smolovića i potpredsjednik Skupštine Gencija Nimanbegua (Forca).

Ova institucija je prije dva dana CGO-u dostavila još četiri odluke, protiv kojima je utvrdila da su bivši potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i još troje poslanika Maja Bakrač, Radule Novović i Mirsad Murić prekršili Zakon.

Njih četvoro su, vidi se iz odluka koje je dostavio CGO, nakon teksta u “Vijestima” početkom maja 2018. slali dopune imovinskih kartona Agenciji. Međutim, Agencija je sada utvrdila da su oni poslati poslije zakonskog roka i da su ipak prekršili zakon.

Isto je uradio i Stanišić. U odluci se navodi da je “propust nastao isključivo iz nehata”.

“Te da je odmah po saznanju iz medija, reagovao na način što je Agenciji uputio dopis o toj činjenici”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

CGO je pozvao Agenciju da završi postupke i u preostalim slučajevima.

Đurišić i Stanišić prekršili zakon

Agencija je juče utvrdila i da je bivši direktor “Barske plovidbe” Dušan Đurišić prekršio zakon jer nije dostavio imovinske kartone u roku od dvije godine po napuštanju funkcije.

U slučaju Vukote Stanišića, člana Odbora direktora “Plodova Crne Gore”, ova institucija utvrdila je da nije dostavio imovinski karton za prošlu godinu u zakonskom roku.

Propisane novčane kazne za oba slučaja su od 500 do 2.000 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com