REAGOVANJE OPŠTINE BAR: Leković pokazao zavidno neznanje - Volim Podgoricu

REAGOVANJE OPŠTINE BAR: Leković pokazao zavidno neznanje

Iz Opštine Bar reagovali su na današnje navode odbornika Demokrata Momčila Lekovića i poručili da se on trudi da problematizuje rad opštinskih službi tamo gdje problema nema.

Iz te lokalne samouprave su kazali da je Leković pokazao “zavidno neznanje” i nepotrebno sam sebe doveo u poziciju da Opština javnost obavještava “o njegovoj elementarnoj nepismenosti” kada su u pitanju rad javnih službi i medija kojima se bavi.

“Odbornik Leković bezuspješno pokušava da od predstavljanja rada službi i predsjednika Opštine napravi senzaciju u smislu potrošnje. Uprava Opštine Bar se angažovano bavi poslovima koji su joj u nadležnosti i o tome javno i blagovremeno obavještava građane Bara i svu zainteresovanu javnost, uključujući i medije. Nije riječ, kako to Leković maliciozno želi da predstavi, ni o ličnoj ni o institucionalnoj samopromociji, već o transparentnom prezentovanju rada gradskih službi i predstavljanju informacija o uslugama i servisima koje građanima pruža lokalna uprava. Za sve poslove koji su za to neophodni uprava angažuje lica i firme u mjeri u kojoj je to svrsishodno, i svoje poslove obavlja u najboljem interesu građana. Čak i u nastaloj situaciji sa epidemijom koronavirusa, angažovanje profesionalne službe pokazuje se dodatno korisnim, jer se time redukuje broj prisutnih i smanjuje rizik od širenja virusa među predstavnicima medija koji su tu radi obavljanja posla od javnog interesa, a sa druge strane svim medijima i javnosti omogućavamo da budu informisani o svim aktivnostima koje sprovodimo. Nerezonski je stav Lekovića da dovodi u pitanje ugovorene mjesečne fakture na manje od petsto eura i taj trošak predstavlja kao rasipnički, a pita zašto godinama nije formirana lokalna televizija. Misli li Leković da bi osnivanje televizije bilo ušteda novca građana, bilo u redovnim, bilo u uslovima aktuelne pandemije? Vrlo je vjerovatno da iza teze Lekovića prevladava želja da formiranjem lokalne televizije uvede u legalne tokove neprikladno snimanje sjednica Skupštine opštine mobilnim telefonom, što je praksa koju sprovode on i drugi odbornici barskih Demokrata”, navodi se u reagovanju Opštine Bar.

Leković, dodaju, pokazuje i “vanserijsko neznanje” kada govori o korišćenju besplatnih usluga medija za potrebe javnih službi. “Mediji ni po zakonu ni po praksi nijesu dužni da pružaju bilo kakve usluge organima lokalne uprave, niti drugim medijskim kućama. To što on smatra da su mediji „po prirodi stvari” u obavezi da vrše neke poslove za lokalnu administraciju zato što je njihov osnivač i dijelom ih finansira iz budžeta, odraz je ili katastrofalnog nepoznavanja principa rada medija i javne uprave, ili namjere da nezavisne medije podvede pod službu lokalne administracije. Bilo bi dobro kada bi Leković ovaj stav predstavio relevantnim institucijama i stranim partnerima koji se bave medijskim zakonodavstvom i slobodama medija, i objasnio im kako on na nivou Bara zagovara princip da lokalni javni emiter bude servis za potrebe lokalne vlasti”, dodaje se u reagovanju.

Iz Opštine Bar su kazali da je još jedan pokazatelj manipulisanja poslovima koje radi Opština Bar i to što Leković ne vidi isti problem kada u opštinama gdje su Demokrate na vlasti bude angažovana ista firma za iste poslove. “Da tragedija ovog politikanta bude još veća, to rade opštine koje imaju i svoje lokalne televizije i radio stanice, što u potpunosti potvrđuje da lokalni mediji nisu i nemaju obavezu da budu servis lokalne uprave, i razotkriva lošu namjeru Lekovića koju želi da nametne Baru. Nadamo se da će odbornik Leković shvatiti da nije uputno da se bavi ovim temama kad ih već ne poznaje, i da njegovi administrativni poduhvati sa slobodnim pristupom informacijama neće zasjeniti vrijedan i uspješan rad opštinske administracije, što ćemo i dalje na adekvatan način predstavljati sugrađanima i svoj zainteresovanoj javnosti”, zaključuje se u reagovanju Opštine Bar.

 

2 komentara

  1. An impressive share, I just now with all this onto a colleague who had been doing little analysis about this. And he in truth bought me breakfast due to the fact I discovered it for him.. smile. So i want to reword that: Thnx with the treat! But yeah Thnkx for spending some time to talk about this, I feel strongly regarding this and love reading much more about this topic. If possible, as you grow expertise, do you mind updating your site with an increase of details? It truly is highly useful for me. Large thumb up because of this article!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com